Muszę przyznać, że pakiet figurek "terenu" i całość w sundropie robi efekt na stole.
Co nie robi efektu to instrukcja - dawno nie miałem takiego problemu z ogarnięciem zasad. Niby 12 stron, ale męczę się z tym dłużej niż z zasadami do Voidfall'a.
Przede wszystkim mam wrażenie, że jest źle ułożona, tak jakoś nie po kolei i przez to cały czas kartuje w jedną i drugą stronę. Jest trochę niespójna, np. przy opisie bitew jest wzmianka o wycofaniu, jako przeniesieniu armii na sąsiedni region i kropka, a szczegóły "wycofania" są na początku instrukcji w sekcji "Kluczowe założenia rozgrywki". Mogła by być chociaż wzmianka w opisie bitwy przy wycofaniu "Patrz strona xxx." Podobnie miałem z kapłanami i tym kiedy są w puli, kiedy w zasobach i co do znaczy "otrzymać kapłana". Dopiero po kilku iteracjach czytania wszystkiego zarządzanie kapłanami stało się jaśniejsze.
W opisie przygotowania rozgrywki, moim zdaniem, jest problem wynikający z tłumaczenia - karty potworów wg opisu należy pogrupować runami i losowo umieścić jedna NA drugiej co u mnie poskutkowało przygotowaniem trzech stosów kart obok planszy i tylko do widocznych trzech potworów na górze stosu przygotowałem figurki i artefakty.
Nie wiem też po co przygotowanie bohaterów jest przeniesione do rozdziału z opisem rozgrywki, a nie z przygotowaniem gry.
To oczywiście moje zdanie i może za bardzo się czepiam, ale dawno nie miałem takich problemów z przejściem przez instrukcję (ostatnio przy Robinsonie, 7 lat temu, na początku przygody z planszówkami
)
PS. Nie grałem wcześniej w Lords of Hellas.