Aeon's End (Kevin Riley)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Aeon's End (Kevin Riley)
Gdzie znajdę informacje, które z kart/Nemezis w Legacy nadają się do dołączenia do pozostałych podstawek i dodatków?
Moje projekty:
TMB spolszczenie viewtopic.php?f=61&t=68865&p=1295703&hi ... s#p1295703
HLAS - fanowski tryb solo https://boardgamegeek.com/filepage/2408 ... n-qreqorek
TMB spolszczenie viewtopic.php?f=61&t=68865&p=1295703&hi ... s#p1295703
HLAS - fanowski tryb solo https://boardgamegeek.com/filepage/2408 ... n-qreqorek
Po ukończeniu Legacy będziesz mieć broszurkę która Ci wyjaśni co jest używalne a co nie.
W skrócie, o ile dobrze pamiętam - wszystkie karty III i IV są zbalansowane pod inne gry, każdy Nemesis oprócz pierwszego i tego który nakleja naklejki są używalni, odpadają też wszelkie karty z ewolucja. Karty inne niż III i IV mogą być albo za mocne albo za słabe, możesz ich używać jeśli chcesz wpływać na poziom trudności.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Pytanie odnośnie Aeon's End: Nowy Początek i talii STOP KONIEC. Na pierwszej karcie jest napisane by nie otwierać tej talii bez wyraźnego polecenia. Ukończyłem całą ekspedycję, przeczytałem instrukcję pt. Koniec ekspedycji - instrukcja i nie widzę informacji o tej talii. Oczywiście po przejrzeniu jej domyślam się co trzeba z nią zrobić, ale irytujące jest to jak dużo w serii AE jest tego typu niedoróbek. Więc zanim definitywnie będę wieszać psy na kolejnym niedopatrzeniu chciałbym się upewnić. Czy gdzieś w instrukcji jest wzmianka o tej talii?
Aktualizacja.
Ok, znalazłem. Ta informacja znajduje się na ostatniej karcie talii ekspedycji.
Aktualizacja.
Ok, znalazłem. Ta informacja znajduje się na ostatniej karcie talii ekspedycji.
Nie wiem, mnie generalnie nic tam nie zirytowało, podobnie jak w tym przypadku, jeśli coś nie działało, to raczej przegapiłem jakiś opis lub źle go rozumiałem.
Najnowszy dodatek "Aeon's End: Starożytni" zawiera 8 poprawionych kart (5x Rozrywający Szpon NP-4-06..NP-4-10, Myśliwski Szpon NP-4-15, Makabryczny Wir NP-K-152, Rozszczepienie Grawitacji NP-K-152) z podstawki Nowy Początek.
Niestety Karta NP-K-156 nie została poprawiona.
Aktualizacja: dalej w dyskusji Portal wyjaśnił, że karta NP-K-156 jest jednak poprawna.
Aktualizacja: dalej w dyskusji Portal wyjaśnił, że karta NP-K-156 jest jednak poprawna.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2023, 16:09 przez radarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze modyfikator "Łuk temporalny" z promki ma złe tło na odwrocie (przynajmniej u mnie) - białe obramowanie zamiast niebieskiego. Ale tu mam z tym najmniejszy problem, bo raczej nie losuję kart za pomocą modyfikatorów.
A właśnie się zastanawiałem czemu są karty do Nemezis którego nie ma, a nie chciało mi się otwierać innych pudełek, ale tak się spodziewałem, że to jakieś poprawki. Szkoda, że nie mogli dołożyć jeszcze jednej karty na której by to wyjaśniono...radarek pisze: ↑07 lip 2023, 09:30 Najnowszy dodatek "Aeon's End: Starożytni" zawiera 8 poprawionych kart (5x Rozrywający Szpon NP-4-06..NP-4-10, Myśliwski Szpon NP-4-15, Makabryczny Wir NP-K-152, Rozszczepienie Grawitacji NP-K-152) z podstawki Nowy Początek.
- Portal Games
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 316 times
- Kontakt:
Nie poprawialiśmy, bo nie ma błędu. Karta NP-K-156 jest zgodna z plikami od wydawcy. W wersji angielskiej również zawiera Unleash/Wyzwolenie.radarek pisze: ↑07 lip 2023, 09:30 Najnowszy dodatek "Aeon's End: Starożytni" zawiera 8 poprawionych kart (5x Rozrywający Szpon NP-4-06..NP-4-10, Myśliwski Szpon NP-4-15, Makabryczny Wir NP-K-152, Rozszczepienie Grawitacji NP-K-152) z podstawki Nowy Początek.
- JollyRoger90
- Has thanked: 1048 times
- Been thanked: 261 times
A modyfikator "Łuk temporalny" z promki będzie poprawiony? Nie ukrywam, że ta ramka rzuca się w oczy, zwłaszcza, jak ktoś korzysta tych kart (np. Ja).Portal Games pisze: ↑10 lip 2023, 09:54Nie poprawialiśmy, bo nie ma błędu. Karta NP-K-156 jest zgodna z plikami od wydawcy. W wersji angielskiej również zawiera Unleash/Wyzwolenie.radarek pisze: ↑07 lip 2023, 09:30 Najnowszy dodatek "Aeon's End: Starożytni" zawiera 8 poprawionych kart (5x Rozrywający Szpon NP-4-06..NP-4-10, Myśliwski Szpon NP-4-15, Makabryczny Wir NP-K-152, Rozszczepienie Grawitacji NP-K-152) z podstawki Nowy Początek.
Ok, dziękuję za informację. W takim razie opis tej karty na wiki jest błędny.Portal Games pisze: ↑10 lip 2023, 09:54Nie poprawialiśmy, bo nie ma błędu. Karta NP-K-156 jest zgodna z plikami od wydawcy. W wersji angielskiej również zawiera Unleash/Wyzwolenie.radarek pisze: ↑07 lip 2023, 09:30 Najnowszy dodatek "Aeon's End: Starożytni" zawiera 8 poprawionych kart (5x Rozrywający Szpon NP-4-06..NP-4-10, Myśliwski Szpon NP-4-15, Makabryczny Wir NP-K-152, Rozszczepienie Grawitacji NP-K-152) z podstawki Nowy Początek.
Na wiki jest skan karty z podstawki AE, wersja z New Age ma jeszcze Wyzwolenieradarek pisze: ↑10 lip 2023, 10:08Ok, dziękuję za informację. W takim razie opis tej karty na wiki jest błędny.Portal Games pisze: ↑10 lip 2023, 09:54Nie poprawialiśmy, bo nie ma błędu. Karta NP-K-156 jest zgodna z plikami od wydawcy. W wersji angielskiej również zawiera Unleash/Wyzwolenie.radarek pisze: ↑07 lip 2023, 09:30 Najnowszy dodatek "Aeon's End: Starożytni" zawiera 8 poprawionych kart (5x Rozrywający Szpon NP-4-06..NP-4-10, Myśliwski Szpon NP-4-15, Makabryczny Wir NP-K-152, Rozszczepienie Grawitacji NP-K-152) z podstawki Nowy Początek.
Skoro w podstawce nie ma wyzwolenia, a wersja z NP już go ma, to dla mnie są to inne karty i nie powinny być opisane na wiki jako jedna.aeiou871 pisze: ↑10 lip 2023, 10:14Na wiki jest skan karty z podstawki AE, wersja z New Age ma jeszcze Wyzwolenieradarek pisze: ↑10 lip 2023, 10:08
Ok, dziękuję za informację. W takim razie opis tej karty na wiki jest błędny.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3521 times
- Been thanked: 3546 times
przeciez te karty i tak sluza tylko do losowania, wiec co za roznica?JollyRoger90 pisze: ↑10 lip 2023, 09:59 A modyfikator "Łuk temporalny" z promki będzie poprawiony? Nie ukrywam, że ta ramka rzuca się w oczy, zwłaszcza, jak ktoś korzysta tych kart (np. Ja).
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- JollyRoger90
Losując patrzysz na rewersy kart i wszystkie mają taki sam kolor ramki (ciemny), a ten nieszczęsny łuk ma białą, więc wiadomo co to za karta.japanczyk pisze: ↑10 lip 2023, 10:18przeciez te karty i tak sluza tylko do losowania, wiec co za roznica?JollyRoger90 pisze: ↑10 lip 2023, 09:59 A modyfikator "Łuk temporalny" z promki będzie poprawiony? Nie ukrywam, że ta ramka rzuca się w oczy, zwłaszcza, jak ktoś korzysta tych kart (np. Ja).
Podczas samej gry to nie ma znaczenia, ale przy przygotowaniu owszem - dla tych osób co korzystają z kart modyfikatorów
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3521 times
- Been thanked: 3546 times
Wciaz nie rozumiemJollyRoger90 pisze: ↑10 lip 2023, 10:41 Losując patrzysz na rewersy kart i wszystkie mają taki sam kolor ramki (ciemny), a ten nieszczęsny łuk ma białą, więc wiadomo co to za karta.
Podczas samej gry to nie ma znaczenia, ale przy przygotowaniu owszem - dla tych osób co korzystają z kart modyfikatorów
Jak ja losuje za pomoca decku modyfikatorow to tasuje deck i wykladam x kart z gory, wiec to nie wplywa na zadna decyzyjnosc
Nie rozumiem w jaki inny sposob mozna losowac
Nawet jak wiesz co to za karta bedzie to co za roznica skoro wybor jest losowy?
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
- JollyRoger90
Spoiler:
Parafrazując - Co gracz, to obyczaj
Ostatnio zmieniony 10 lip 2023, 11:33 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
-
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 52 times
A co było nie tak ze szponami? Bo z pamięci kojarząc treść z polskiej wersji zdawała mi się poprawnaradarek pisze: ↑07 lip 2023, 09:30 Najnowszy dodatek "Aeon's End: Starożytni" zawiera 8 poprawionych kart (5x Rozrywający Szpon NP-4-06..NP-4-10, Myśliwski Szpon NP-4-15, Makabryczny Wir NP-K-152, Rozszczepienie Grawitacji NP-K-152) z podstawki Nowy Początek.
hjk61 pisze: ↑11 lip 2023, 08:44A co było nie tak ze szponami? Bo z pamięci kojarząc treść z polskiej wersji zdawała mi się poprawnaradarek pisze: ↑07 lip 2023, 09:30 Najnowszy dodatek "Aeon's End: Starożytni" zawiera 8 poprawionych kart (5x Rozrywający Szpon NP-4-06..NP-4-10, Myśliwski Szpon NP-4-15, Makabryczny Wir NP-K-152, Rozszczepienie Grawitacji NP-K-152) z podstawki Nowy Początek.
-
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 52 times
Sprawdziłem teraz i faktycznie są błędy w tych kartach.aeiou871 pisze: ↑11 lip 2023, 09:16hjk61 pisze: ↑11 lip 2023, 08:44A co było nie tak ze szponami? Bo z pamięci kojarząc treść z polskiej wersji zdawała mi się poprawnaradarek pisze: ↑07 lip 2023, 09:30 Najnowszy dodatek "Aeon's End: Starożytni" zawiera 8 poprawionych kart (5x Rozrywający Szpon NP-4-06..NP-4-10, Myśliwski Szpon NP-4-15, Makabryczny Wir NP-K-152, Rozszczepienie Grawitacji NP-K-152) z podstawki Nowy Początek.
I w ogóle portal zrobił mały bałagan, bo karty z nowego początku -koniec ekspedycji numery kart w lewym dolnym rogu są inne niż w oryginale. (Https://aeonsend.fandom.com/wiki/Card_ID)
Najpewniej dodali wiecej modyfikatorów magów/nemesis. I zamiast nowym kartom dać nowe numery, to "wepchneli przed kolejkę" i karty nemesis z końca ekspedycji mają inne numery niz w oryginalnym indeksie kart.
A co do samej karty np-k-152 rozszczepienie grawitacji, to ona już istniała w polskiej wersji. Kupiłem na portalu przed wydaniem Nowego początku promo kart nemesis i tam jest w polskiej wersji jako p-10 , tyle że poprawnie wydana i z inną nazwą (ułamek grawitacji)
Co do angielskiej wersji szponów, użycie zwrotu Any single player byłoby poprawne językowo? - rozumiane jako dowolny jeden gracz.
- JollyRoger90
- Reku_
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 100 times
Za dużo tego, ale i tak mam wszystko.
Właśnie rozpakowałem nowy dodatek (i mi jednej kary brakuje więc nie wszystko )
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, 3Trolle 6%, Portal 4% - chcesz coś zamówić - napisz
Rabaty: Aleplanszówki 3%, 3Trolle 6%, Portal 4% - chcesz coś zamówić - napisz
Mam podstawkę, Wieczną Wojnę i 5 dodatków. Póki co za mało czasu na ogranie wszystkich nemesis ale kusi zakup kolejnych wielkich pudeł... Póki co się wstrzymuję, bo też jest sporo innych ciekawych tytułów na rynku.
- Bludgeon
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 92 times
Wszystko oprócz legacy. Grałem w egzemplarz kumpla więc duża część zawartości jest mi niepotrzebna. Z drugiej strony trochę szkoda kilku Neme, no ale trudno.
Everything you do, think, or say
is in the pill you took today
is in the pill you took today