Kroniki zamku Avel (Przemek Wojtkowiak)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
KMK
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Kroniki zamku Avel (Przemek Wojtkowiak)

Post autor: KMK »

Jak ocieniacie trudność gry? Czy dla dość mocno ogranego 9-latka będzie za prosta?
tomwro
Has thanked: 21 times
Been thanked: 56 times

Post autor: tomwro »

Gra kupiona, z myślą, że z naszą pociechą zagramy za x lat. Aktualnie gramy z żoną i rozgrywka bardzo przyjemna. Mało tego, powiem, że w rozgrywce we 2, bez wprowadzenia home rulesów jest bardzo ciężko wygrać... Mimo, że mechaniki i zasady nie należą do skomplikowanych.
Awatar użytkownika
czarny kapelusz
Has thanked: 75 times
Been thanked: 79 times

Post autor: czarny kapelusz »

KMK u mnie ograny 11 latek i mocno ograna 13 - latka siadają do gry i bawią się dobrze, ale tylko dlatego, ze towarzyszą 6 - latce. Sami byśmy tej gry na stół nie wyjęli bo dla ogranych osób jest mnóstwo gier, które będąc trudniejsze są po prostu ciekawsze. To jest świetna zabawa dla właśnie 6 - latki.
Awatar użytkownika
andrzejstrzelba
Has thanked: 251 times
Been thanked: 309 times

Post autor: andrzejstrzelba »

KMK pisze: 09 sty 2022, 23:51 Jak ocieniacie trudność gry? Czy dla dość mocno ogranego 9-latka będzie za prosta?
Moim zdaniem gra będzie zdecydowanie za łatwa nawet dla nieogranego 9-latka. Kupiłem dla córki 7 lat i zasady załapała w moment.
KMK
Has thanked: 3 times

Post autor: KMK »

Dziękuję za wszystkie opinie. Potwierdziły moje wątpliwości, choć gra wygląda świetnie.
Awatar użytkownika
adam_k27
Has thanked: 19 times
Been thanked: 20 times

Post autor: adam_k27 »

Gra jest prosta, ale nie powiedziałbym że dla 9 latka będzie za prosta. Nasz syn ma 8 lat (za miesiąc skończy 9) i jest mocno ograny bo grał już w gry 12+ i dawał radę. No i prostota zasad w Avelu mu absolutnie nie przeszkadza i jest grą zachwycony. Starsi 17 i 15 lat grali parę razy i nie narzekali. Najmłodszy 4 latek też grał parę razy i z pewną pomocą dawał radę.
Awatar użytkownika
andrzejstrzelba
Has thanked: 251 times
Been thanked: 309 times

Post autor: andrzejstrzelba »

Mi i mojemu synowi (12 lat) gra też się bardzo podoba, pomimo tego że na co dzień gramy w taką kobyłę jak Shadows of Brimstone.
Nie zmienia to faktu, że o ile dla dziecka 6-7 lat gra może być wyzwaniem i może wciągnąć na dłużej, tak moim zdaniem gracz mający 9 lat i więcej po pierwszym zachwycie szybko się znudzi.
Podkreślam że jest to tylko moje zdanie, każdy zna swoje dzieci najlepiej i ich dobrem powinien się kierować.
Ragathol

Post autor: Ragathol »

Jesteśmy z 6-letnią córka po paru partiach i przyznam że gra jest bardzo fajna. Córka przez cały czas gry jest bardzo zaangarzowana a gra daje jej dużo przyjeności. Jest tylko jeden mankament: gra na 2 osoby jest strasznie trudna i o ile jedna porażka ją motywuje do dalszej gry to dzisiejsze 3 pozostawiły delikatny grymas na jej twarzy. Nie chodzi o to zeby gra była łatwa ale dzisiaj to 3 partie były masakryczne w rzutach i rozłożeniu kafli. Tak sobie potem wyliczyłem że im więcej graczy tym łatwiej: przy 2G mamy 52 akcje do pojawienia się monstrum 13x4=52. Natoniast przy 3G już 66, a to spora różnica. Macie jakieś domowe zasady do opcji na 2 graczy?
Awatar użytkownika
adam_k27

Ragathol pisze: 14 sty 2022, 18:10 Jesteśmy z 6-letnią córka po paru partiach i przyznam że gra jest bardzo fajna. Córka przez cały czas gry jest bardzo zaangarzowana a gra daje jej dużo przyjeności. Jest tylko jeden mankament: gra na 2 osoby jest strasznie trudna i o ile jedna porażka ją motywuje do dalszej gry to dzisiejsze 3 pozostawiły delikatny grymas na jej twarzy. Nie chodzi o to zeby gra była łatwa ale dzisiaj to 3 partie były masakryczne w rzutach i rozłożeniu kafli. Tak sobie potem wyliczyłem że im więcej graczy tym łatwiej: przy 2G mamy 52 akcje do pojawienia się monstrum 13x4=52. Natoniast przy 3G już 66, a to spora różnica. Macie jakieś domowe zasady do opcji na 2 graczy?
Graliśmy w 2, 3 i 4 osoby i nie odniosłem wrażenia że na 2 osoby jest trudniej. Akcji może jest w sumie mniej, ale jest więcej akcji przypadajacych na jednego gracza, przez co gracze mają więcej czasu na dopakowanie swoich postaci. Jest o kilka kafli planszy mniej więc też liczba potworów które trzeba pokonać w finałowym starciu jest nieco mniejsza.
Lamper
Has thanked: 47 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Lamper »

a może ktoś ma pomysł czy z jakieś gry można by wyciągnąć i zastąpić figurkami. Chodzi o Monstrum i Bohaterów.
bowie
Has thanked: 258 times
Been thanked: 63 times

Post autor: bowie »

Lamper pisze: 21 sty 2022, 12:01 a może ktoś ma pomysł czy z jakieś gry można by wyciągnąć i zastąpić figurkami. Chodzi o Monstrum i Bohaterów.
Zombicide Black Plague lub Green Horde się nada.
Ja z dzieciakami grałem figsami z Zombicide 2nd edition w Zombie Teenz
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Has thanked: 198 times
Been thanked: 740 times
Kontakt:

Post autor: REBEL.pl »

Lamper pisze: 21 sty 2022, 12:01 a może ktoś ma pomysł czy z jakieś gry można by wyciągnąć i zastąpić figurkami. Chodzi o Monstrum i Bohaterów.
Podróże przez Śródziemie mają nadających się bohaterów, mniej Monstrum:
https://www.wydawnictworebel.pl/games/w ... -1269.html

Descent Legendy Mroku ma nadające się Monstrum, mniej bohaterów:
https://www.wydawnictworebel.pl/games/d ... -5036.html

To tak "z Rebelowych".
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Awatar użytkownika
adam_k27

Może figurki z Drako 2 by się nadały.
Lamper

Znalazłem jeszcze figurki z Karaka chyba też powinny pasować jako Bohaterowie
Awatar użytkownika
tekknoboy
Has thanked: 18 times
Been thanked: 50 times

Post autor: tekknoboy »

Figurki LEGO!
pwoloszun
Has thanked: 1761 times
Been thanked: 543 times
Kontakt:

Post autor: pwoloszun »

tekknoboy pisze: 21 sty 2022, 21:41 Figurki LEGO!
Ludziki z kasztanow (i monstrum dopakowac bicki zoledziami), z plasteliny, z zapalek, z drutu, z masy papierowej, albo z wycinanek.
Podcast dżentelmeni przy stole:
HoLi
Has thanked: 95 times
Been thanked: 77 times

Post autor: HoLi »

Można zrobić standy domowej roboty (rysowanie, kolorowanie, wycinanie itd.). Dla dzieciaków mega frajda jak lubią :D .

Pozdrawiam
" Wyobraźnia jest początkiem tworzenia. Wyobrażasz sobie to, czego pragniesz, chcesz tego, co sobie wyobraziłeś i w końcu tworzysz to, czego chcesz." - George Bernard Shaw
wierzbi

Post autor: wierzbi »

Chciałem podpytać czy gra jest kolejnym krokiem w stosunku do Andor Junior , czy raczej podobna kwestia ciężkości i decyzyjności ?

Szukamy gry półkę wyżej niż Andor Junior ale oczywiście nic w stylu Descenta czy Gloomheaven nie wchodzi w grę.
Awatar użytkownika
Lothrain
Has thanked: 142 times
Been thanked: 300 times

Post autor: Lothrain »

wierzbi pisze: 24 sty 2022, 11:35 Chciałem podpytać czy gra jest kolejnym krokiem w stosunku do Andor Junior , czy raczej podobna kwestia ciężkości i decyzyjności ?

Szukamy gry półkę wyżej niż Andor Junior ale oczywiście nic w stylu Descenta czy Gloomheaven nie wchodzi w grę.
Raczej podobna, ale moim zdaniem znacznie bardziej regrywalna przez losowy i zmienny układ planszy oraz możliwość skalowania trudności. Więcej też tu przygody, niż matematyki.
bowie
Has thanked: 258 times
Been thanked: 63 times

Post autor: bowie »

Nie wiem czy ktokolwiek zwrócił uwagę na jeszcze jeden polski aspekt, nie tylko autora, projektanta i wydawcy, ale również w samej nazwie zamku AVEL, jeśli się go porówna z innym zamkiem: WAWEL :D
Swoją drogą, gra jest znakomita. Gratulacje dla twórców!
Lamper

Chyba w Trelebele audycji live było o tym mowa, że Wawel był inspiracją do Avel
Awatar użytkownika
adam_k27

Mi się też tak skojarzył zamek Avel z pewnym zamkiem w Krakowie. Aczkolwiek sądziłem że to zbieżność raczej przypadkowa.
Fidel-F2
Has thanked: 129 times
Been thanked: 44 times

Post autor: Fidel-F2 »

Recenzenci zachwalali jak to fajnie się gra z aplikacją. I nigdzie jej nie ma. Ktoś coś wie?
Awatar użytkownika
kaimada
Has thanked: 30 times
Been thanked: 132 times

Post autor: kaimada »

REBEL.pl pisze: 04 lis 2021, 17:44
Ragathol pisze: 04 lis 2021, 16:11 Przejrzałem dwie instrukcje do podstawki i dodatku i nigdzie nie znalazłem informacji jak rozłożyć kafle z dodatku.

Gdy będziecie
grać z tym rozszerzeniem, Wasza plansza będzie większa, a jak ją ułożyć
sprawdźcie pod kodem QR albo w aplikacji.

Pod QR nic nie ma, a aplikacji nie znalazłem. Ktoś już to sprawdzał?
Kod QR będzie działał w dniu premiery. Aplikacja również będzie wtedy dostępna.
Przecież miała być dostępna od dnia premiery, ale nie wiadomo czego. :wink:
Awatar użytkownika
maly193
Has thanked: 1 time

Post autor: maly193 »

No właśnie kupiłem grę w przedsprzedaży i jak dzieciaki rysowały swoje postaci to ja zmarnowałem 20 min na poszukiwania aplikacji. Także pierwszego dnia nawet nie zagraliśmy bo już im się znudziło czekanie. Wczoraj wróciliśmy do gry po raz N-ty ponieważ jest świetna. Ale niestety niemiłe zaskoczenie i aplikacji nadal nie ma. Może ktoś się wypowie będzie ta aplikacja czy nie.
ODPOWIEDZ