Rzeka Złota / River of Gold (Keith Piggott)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Darboh
Has thanked: 43 times
Been thanked: 27 times

Rzeka Złota / River of Gold (Keith Piggott)

Post autor: Darboh »

Już po polskiej premierze a tutaj wątku nie ma? Hmmm...

BGG: https://boardgamegeek.com/boardgame/399 ... er-of-gold

Obrazek

BGA: https://boardgamearena.com/gamepanel?game=riverofgold

Opis polskiego wydawcy, czyli Rebela:
Nurt przecinającej Cesarstwo Rokuganu legendarnej Rzeki złota niesie obietnicę nieskończonego dobrobytu. Jej lśniącą powierzchnię tną kupieckie barki, niosąc od portu do portu kupców pracowicie wznoszących handlowe imperia. Szacowni przedstawiciele dostojnych Klanów Kraba, Żurawia, Modliszki oraz Skorpiona ruszają w niezwykłą podróż, wytyczając własne szlaki i zaciekle rywalizując o przychylność potężnych rodów szlacheckich. Czy zdołają pokonać przeciwności i zapewnić swym Klanom bajeczne bogactwo?

W Rzece złota wcielisz się w jednego z handlarzy sprzymierzonych z legendarnymi klanami samurajów, z których każdy stara się wykorzystać rzekę, by jak najbardziej się wzbogacić. Inwestuj w obiekty skupione wokół brzegów takie jak porty, rynki i świątynie albo skup się na żegludze, by realizować kontrakty na dostawy. To od Ciebie zależy, jaką strategię wybierzesz!
Darboh

Re: River of Gold / Rzeka Złota (Keith Piggott)

Powiem że gra (co jest nieczęste) przyciągnęła wizualnie i wykonaniem. No ok, że gra osadzona w uniwersum L5R także miało swoje znaczenie, że na nią kuknąłem.

Spróbowałem na BGA i dzisiaj cieszę się egzemplarzem fizycznym. :)

Gra jest bardzo prosta. Rzucamy kością (na rzut możemy wpływać łaską bogów, która jest jednym z zasobów) i wybieramy jedną z trzech akcji.
1. Spływamy jedną z dwóch łodzi po rzece, zbierając produkty i bonusy z portów. (towary, kasa, wpływy w regionach, pzty, łaska)
2. Budujemy budynki w portach, które poza swoimi właściwościami (korzyść dla korzystającego z portu + korzyść dla właściciela), dają wpływy w regionach.
3. Wykonujemy kontrakt z klientem. Ci za realizację kontraktu dają fajne bonusy, buffy, nowe umiejki i punkty na koniec gry.

No właśnie - rzut kością i jedna z 3 akcji. Banał ;)

Rzut kością determinuje ilość pól po rzece, w którym regionie możemy budować i którego klienta możemy obsłużyć (też są przypisani do regionów).

Cały myk zaczyna się z ogarnięciem punktacji co za co. Każdy region rozpatruje się osobno, pod kątem wpływów w nim graczy. Gdzie regiony różnie są punktowane. Do tego wykonanie kontraktów ze Starszym, daje podwojenie punktów za dany region. Szlachta punktuje nam konkretne rodzaje budynków (4) jakie możemy wybudować, Kupcy kasę na koniec gry, Rzemieślniczki ilość towarów na koniec gry. Mnisi tylko nie punktują, ale dają możliwości przejmowania budynków innych graczy i zwiększają poziom łaski bogów, która jest dosyć istotna.

No i tutaj okazuje się że każda tura ma duże znaczenie, każdy wybór w turze może być istotny. Tym bardziej że nie ma określonej liczby tur, gramy do końca stosu budynków - których ubywa oczywiście przy budowie, jak i również przy spłynięciu do zatoki (statek wraca w górę rzeki). Są dwie ery, gdzie po pierwszej następuje tzw wizytacja Cesarska (zbieramy korzyści z budynków jako właściciele). Ale nigdy nie wiadomo tak naprawdę ile czasu nam zostało. Gracz który wyczerpał stos budynków dostaje 5 pz i pozostali gracze mają jeszcze po jednym ruchu.

Więc powiem tak, prostota mechaniki z ciekawą rozkminą działa tu naprawdę fajnie. Lubie takie połączenie. Do tego gra się w miarę szybko - rozgrywka około godziny. I stosunkowo szybko się rozkłada.

Co do wykonania to jestem bardzo kontent :) Plansza śliczna, nie przewalona grafikami, ale klimatowa i czytelna. Ogólnie także elementy czytelne ale orientalnie ascetyczne ;) Gra się bardzo przyjemnie.
Jedyny problem to wypraska - śliczna, złota - w którą ciężko to wszystko potem wsadzić.

Gra ma duży potencjał na dodatki, aż się proszą. Ale to obecnie standard :)

Euras, gdzie Rokugan i uniwersum L5R jest tylko z przypadku, nadają mu szatę graficzną. Ok, śliczną :) Trochę szkoda, mam nadzieję że będzie okazja wykorzystać to bardziej.

Opcja grania z patronami klanów - ciekawa, mają fajne umiejki które już wymuszają styl grania. Ale mam wrażane że nie zbalansowani za dobrze. Dopiero po lepszym ograniu będzie można coś powiedzieć.

Gra nam siadła w domu do grania z synem (świetnie wyskalowana na 2 graczy) i w grupie znajomych. Efekt "jeszcze raz" wszedł od razu.
Misioł
Has thanked: 13 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Misioł »

Ja kupiłem w dzień premiery. Nie mam co prawda pojęcia o uniwersum Legendy Pięciu Kręgów, ale lubię euraski na godzinkę - a na bgg generalnie bardzo chwalili tą grę.
Nie udało mi się jeszcze zagrać, natomiast po rozpakowaniu i przeczytaniu instrukcji same pozytywne wrażenia. Gra jest zacnie wydana, a zasady są do opanowania w 5 minut. Dam znać po kilku rozgrywkach jak to chodzi.
Awatar użytkownika
Padre
Has thanked: 22 times
Been thanked: 181 times

Post autor: Padre »

Zagrałem kilka razy na BGA i moim zdaniem to jest gra z gatunku kompletnie niepotrzebnych. Nic nie robi w nowy sposób, nic nie robi wyjątkowo, wykorzystanie settingu żadne. Czułem jakbym grał w grę z generatora i mimo sentymentu do settingu nie mogłem się zmusić do kolejnych partii. Ziemią nie zatrzęsło, Powietrze ze mnie zeszło, Wody mi nie odeszły, Ogień nawet się nie zatlił, zamiast uczuć jeno Pustka...
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 400 times
Been thanked: 662 times

Post autor: bogas »

Padre pisze: 25 wrz 2024, 19:31 Zagrałem kilka razy na BGA i moim zdaniem to jest gra z gatunku kompletnie niepotrzebnych. Nic nie robi w nowy sposób, nic nie robi wyjątkowo, wykorzystanie settingu żadne. Czułem jakbym grał w grę z generatora i mimo sentymentu do settingu nie mogłem się zmusić do kolejnych partii. Ziemią nie zatrzęsło, Powietrze ze mnie zeszło, Wody mi nie odeszły, Ogień nawet się nie zatlił, zamiast uczuć jeno Pustka...
Niestety twoja opinia jest zbieżna z oceną kanału "Zbyt Wiele Gier" na youtubach (bardzo fajnej i rzeczowej wg mnie). Gra zdecydowanie do zapomnienia. Link dla leniuszków: https://www.youtube.com/watch?v=rb1Y-TZ5Gns
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 394 times
Been thanked: 926 times

Post autor: BartP »

A mnie się podobało. Średniej ciężkości euro z dość prostymi zasadami, ale rozgrywka ma więcej głębi, niż mogłoby się wydawać. No i do tego szybka. Jak ktoś lubi szybsze, niepasjansowe euracze z niewielką liczbą zasad i wspólną plansza, to warto rzucić okiem. I fakt, na kolana nie powala, nowych mechanizmów nie proponuje, ale któżby tego oczekiwał?
Awatar użytkownika
Padre

BartP pisze: 26 wrz 2024, 10:19 I fakt, na kolana nie powala, nowych mechanizmów nie proponuje, ale któżby tego oczekiwał?
Zaryzykuję, że każdy kto woli świetne i nowatorskie gry od przeciętnych i odtwórczych :) To serio nie jest egzotyczne wymaganie.
autopaga
Has thanked: 101 times
Been thanked: 348 times

Post autor: autopaga »

Ja również jestem w teamie nie polecam, sprzedałem po 2 partiach. Z lekkich euro gier tego typu z odpalaniem budynków przeciwników to little town robi dla mnie robotę no i z dłuższych wiadomo lords of waterdeep z dodatkiem. Kość potrafi tutaj dopiec, klienci mogą podejść a mogą być kompletnie do niczego, moneta różnicy za 1 gracza to jest nic. Nie ma w tej grze ani jednego twistu który by ją wyróżnił w jakikolwiek sposób, najbardziej charakterystyczny element to złote elementy na planszy.
Darboh

Padre pisze: 26 wrz 2024, 10:59
BartP pisze: 26 wrz 2024, 10:19 I fakt, na kolana nie powala, nowych mechanizmów nie proponuje, ale któżby tego oczekiwał?
Zaryzykuję, że każdy kto woli świetne i nowatorskie gry od przeciętnych i odtwórczych :) To serio nie jest egzotyczne wymaganie.
A ja zaryzykuję że mając takie wymagania pomijasz masę świetnych gier które stare, dobre mechaniki wykorzystują lepiej? Inaczej? ;)

Ja tam uwielbiam grzebać w zapomnianych grach, tytułach, którzy "każdy kto woli świetne i nowatorskie gry od przeciętnych i odtwórczych" szybko odrzuca na śmietnik historii ;)

Jest tam dużo dobra, które jednak warto docenić.
Awatar użytkownika
Padre

Darboh pisze: 26 wrz 2024, 11:49 A ja zaryzykuję że mając takie wymagania pomijasz masę świetnych gier które stare, dobre mechaniki wykorzystują lepiej? Inaczej? ;)
No właśnie nie pomijam, to się kwalifikuje pod gry "świetne". Mówię o grach, które robią coś nowego, robią coś wybitnie albo (najlepiej) jedno i drugie. Moim zdaniem RoG nie łapie się do żadnej z tych grup, dlatego uważam tę grę za niepotrzebną.
Awatar użytkownika
Wakabayashi
Has thanked: 161 times
Been thanked: 19 times

Post autor: Wakabayashi »

Padre pisze: 26 wrz 2024, 13:21
Darboh pisze: 26 wrz 2024, 11:49 A ja zaryzykuję że mając takie wymagania pomijasz masę świetnych gier które stare, dobre mechaniki wykorzystują lepiej? Inaczej? ;)
No właśnie nie pomijam, to się kwalifikuje pod gry "świetne". Mówię o grach, które robią coś nowego, robią coś wybitnie albo (najlepiej) jedno i drugie. Moim zdaniem RoG nie łapie się do żadnej z tych grup, dlatego uważam tę grę za niepotrzebną.
Czy mogę prosić o przykłady 3 gier, które robią "jedno i drugie"?
Darboh

Padre pisze: 26 wrz 2024, 13:21
Ok. To jestem lamusem planszówkowiczem (czym wogóle godzien tego mienia?), bo lubię gry które stada takich Ty nawet nie zauważyły, spaliły publicznie kilka pudeł zapewne spluło i zwyzywało przy okazji. ;)

Twoje "świetne" różni się od mojego i to podejrzewam że bardzo. Czy nadal to trzeba tłumaczyć?

Co do RoG. Mozecie biec dalej, ale nic nie odbierze tej przeciętnej, mało odkrywczej i w niczym nie nowatorskiej grze, tego że pod prosto skrojoną mechaniką siedzi jakaś głębia, która komuś może dawać frajdę w rozkminie :) Jednemu da, innemu nie. Na szczęście można sprawdzić na BGA samemu :)
Misioł

Dla mnie euras na godzinę nie musi mieć żadnych odkrywczych mechanik. Ot, takie gry muszą być na półce bo często zostaje nam godzina do końca wieczoru i trzeba ogarnąć coś na szybko bez zbytniego skomplikowania zasad. Oczywiście takie gry nie oferują przesadnej głębi i po kilku rozgrywkach faktycznie mogą się znudzić, dlatego kupuję kolejne a poprzednie zawsze mogą wylądować na olx ( przykładowo Khora już po trzech rozgrywkach pokazała swoje słabości, ale wytrzyma jeszcze kilka partii zanim się jej pozbędę). No ale jeśli miałbym sugerować się obecnością nowatorskich mechanik przy zakupie nowych gier, to byłoby to trochę smutne. Bo ile takich gier wychodzi w skali roku? :shock:
Awatar użytkownika
Padre

Darboh pisze: 26 wrz 2024, 14:54
Ok. To jestem lamusem planszówkowiczem (czym wogóle godzien tego mienia?), bo lubię gry które stada takich Ty nawet nie zauważyły, spaliły publicznie kilka pudeł zapewne spluło i zwyzywało przy okazji. ;)
Dopowiedziałeś i zmyśliłeś sobie tyle zarzutów, że chyba po prostu chciałeś za wszelką cenę poczuć się urażony. Nie wiem z czym wojujesz, ale na pewno z niczym co ja powiedziałem. Podziękuję za dalszą dyskusję w tym tonie.
Wakabayashi pisze: 26 wrz 2024, 14:39 Czy mogę prosić o przykłady 3 gier, które robią "jedno i drugie"?
Oczywiście subiektywnie:
Millennium Blades, Twilight Struggle, Combat Commander. Czy będziemy teraz roztrząsać co to właściwie znaczy "nowatorska gra"?
Awatar użytkownika
Karit
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post autor: Karit »

Ma ktoś pomysł jak to upakować w pudełku? Niby ta złota wypraska ma pomagać, a więcej miejsca zabiera...
Subiektywnie mówiąc - moje opinie o grach są w 100% obiektywne

Moja kolekcja
Darboh

Padre pisze: 26 wrz 2024, 22:13 Dopowiedziałeś i zmyśliłeś sobie tyle zarzutów, że chyba po prostu chciałeś za wszelką cenę poczuć się urażony. Nie wiem z czym wojujesz, ale na pewno z niczym co ja powiedziałem. Podziękuję za dalszą dyskusję w tym tonie.
Oj, nie, nie poczułem się urażony, tu spokojnie :) Co najwyżej rozbawiły mnie Twoje nadęte i protekcjonalne wypowiedzi :)
Ująłbym może tak, że nic sobie nie dopisałem, a co najwyżej opisuję jak zabrzmiałeś w tych wypowiedziach, żebyś wiedział jak zostałeś odebrany :)

I chętnie również kończę temat.
Darboh

Karit pisze: 01 paź 2024, 13:22 Ma ktoś pomysł jak to upakować w pudełku? Niby ta złota wypraska ma pomagać, a więcej miejsca zabiera...
Ja się szykuję do jej wywalenia. Karty w koszulki włożysz i już się nie mieszczą w przedziałce dla niej przeznaczonej.
ceville
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Re: Rzeka Złota / River of Gold (Keith Piggott)

Post autor: ceville »

Przecież tam się nawet nie mieszczą te budynki czy co to jest w dedykowanych miejscach wypraski
Awatar użytkownika
mikeyoski
Has thanked: 281 times
Been thanked: 176 times
Kontakt:

Post autor: mikeyoski »

Ktoś się uparł, żeby zrobić niestandardowo niższe pudło i mamy ten dramat. Skończy się raczej wywaleniem tego bezsensownego plastiku. Nie ma fizycznych możliwości, żeby wszystko się zmieściło. Dramat
autopaga
Has thanked: 101 times
Been thanked: 348 times

Post autor: autopaga »

Jest ale bardzo niepraktycznie. Drewienka graczy w 4 workach na płasko można położyć na plansze i wtedy się mieści.
Misioł

W końcu udało się zagrać, więc rzucam kilka luźnych spostrzeżeń:
-Gra jest świetnie wykonana, przyciąga wzrok.jedynie wypraska to jakiś żart
-Rozgrywka przywiodła mi na myśl klasyczny eurobiznes, jednak rozminęła się trochę z moimi wyobrażeniemi. Tu nie ma bezpośredniej negatywnej interakcji, nie da się zastawić sideł na innego gracza grupą budynków w kupie. Tzn da się, ale zyskujemy na tym obaj. No i przeciwnicy mają dość luźny wybór odnośnie poruszania. Dwa statki i możliwość obracania ścianek na kostce.
-duzo lepiej jest samemu korzystać ze swoich budynków na kupie, ale odnoszę wrazenie że to gra zupełnie nie jest o tym. Rzeka złota to przede wszystkim wyscig na 6 torach + 3 celach ogólnych. I na tym warto się skupić.
-rozgrywka szybko się kończy, co jeszcze bardziej intensyfikuje te wyścigi kosztem jakiejś większej strategii na budynkach
-dynamiki dodają błyskawiczne tury graczy
-niepokoi mnie losowość, ale nie tam gdzie wszyscy się jej obawiają, czyli na kostce. Na to gra ma dobre patenty. Losowość jest na rynku budynków, ale co gorsza losowo dobieramy karty z talii a te - wydaje mi się że są nierówne. Ot, rozgrywkę wygrał gracz który dostał na rękę kartę dublującą punktację z danego toru, o który dbał przez całą rozgrywkę ( i wygrał mniej więcej taką roznicą punktów z pozostałą dwójką). Inna sprawa, że nieopatrznie zagrał tą kartę w momencie, gdy jeszcze mogliśmy pokrzyżować mu szyki, więc pretensje możemy mieć do siebie. Ale gdyby przyczaił się z tą kartą na koniec rozgrywki, to nie mielibyśmy szans :shock: .
- ogólnie w kategorii "euras na godzinę" gra zastępuje mi Khorę która poleci na handelek, z powodu katastrofalnego właśnie braku balansu na kartach, toteż Rzeka złota jest trochę na cenzurowanym, ale możliwe że przesadzam.
-Liczyłem na trochę więcej strategii, zabawy z budynkami. Dostałem troche losowy, taktyczny wyścig z łapaniem 9 srok za ogon. Ale generalnie grało mi się dobrze, z pewnoscią będziemy to wyciągać na stół
Darboh

Misioł pisze: 10 paź 2024, 15:21 W końcu udało się zagrać, więc rzucam kilka luźnych spostrzeżeń:
-Gra jest świetnie wykonana, przyciąga wzrok.jedynie wypraska to jakiś żart
-Rozgrywka przywiodła mi na myśl klasyczny eurobiznes, jednak rozminęła się trochę z moimi wyobrażeniemi. Tu nie ma bezpośredniej negatywnej interakcji, nie da się zastawić sideł na innego gracza grupą budynków w kupie. Tzn da się, ale zyskujemy na tym obaj. No i przeciwnicy mają dość luźny wybór odnośnie poruszania. Dwa statki i możliwość obracania ścianek na kostce.
-duzo lepiej jest samemu korzystać ze swoich budynków na kupie, ale odnoszę wrazenie że to gra zupełnie nie jest o tym. Rzeka złota to przede wszystkim wyscig na 6 torach + 3 celach ogólnych. I na tym warto się skupić.
-rozgrywka szybko się kończy, co jeszcze bardziej intensyfikuje te wyścigi kosztem jakiejś większej strategii na budynkach
-dynamiki dodają błyskawiczne tury graczy
-niepokoi mnie losowość, ale nie tam gdzie wszyscy się jej obawiają, czyli na kostce. Na to gra ma dobre patenty. Losowość jest na rynku budynków, ale co gorsza losowo dobieramy karty z talii a te - wydaje mi się że są nierówne. Ot, rozgrywkę wygrał gracz który dostał na rękę kartę dublującą punktację z danego toru, o który dbał przez całą rozgrywkę ( i wygrał mniej więcej taką roznicą punktów z pozostałą dwójką). Inna sprawa, że nieopatrznie zagrał tą kartę w momencie, gdy jeszcze mogliśmy pokrzyżować mu szyki, więc pretensje możemy mieć do siebie. Ale gdyby przyczaił się z tą kartą na koniec rozgrywki, to nie mielibyśmy szans :shock: .
- ogólnie w kategorii "euras na godzinę" gra zastępuje mi Khorę która poleci na handelek, z powodu katastrofalnego właśnie braku balansu na kartach, toteż Rzeka złota jest trochę na cenzurowanym, ale możliwe że przesadzam.
-Liczyłem na trochę więcej strategii, zabawy z budynkami. Dostałem troche losowy, taktyczny wyścig z łapaniem 9 srok za ogon. Ale generalnie grało mi się dobrze, z pewnoscią będziemy to wyciągać na stół
Przyznam że jednak losowość na kartach zamówień najbardziej boli, bo jednak realizacja obowiązkowa w ilości 3-4 na grę.
Dlatego mały hołmruls idzie u nas. Zaczynamy draftem z 3 kartami klientów. Jest lepiej :)

Losowość budynków akurat jak dla mnie wpisana jest w grę, kiedy brakuje mi konkretnego rodzaju i muszę wypatrywać możliwości zakupu takiego, ewentualnie podkupuje przeciwnikom.
Natomiast przy setupie dbam żeby jednak było po równo w stosie wszystkich budynków po równo.
No i fakt. Jest to wyścig. Chyba dlatego mi tak siadło (jako fan Gangesa ;) )
Awatar użytkownika
crazygandalf
Has thanked: 86 times
Been thanked: 623 times
Kontakt:

Post autor: crazygandalf »

Opływamy złotem w skromnej Rzece Złota. Jak zwykle rozgrywka dwuosobowa i nasza opinia.
Rzeka Złota
ODPOWIEDZ