Ładna gra dla Żony
- Emil_1
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 176 times
Ładna gra dla Żony
Cześć,
Chciałbym kupić kolejną grę do kolekcji dl Żony,
Szukam czegoś najchętniej związanego z przyrodą i koniecznie bardzo ładnego wizualnie. Żona uwielbia gry typu Na skrzydłach, Azul (bo o naturze/ ładne) a także łamigłówki: Alchemicy, wszystko co związane z Sherlockiem Holmesem.
Myślałem np nad Botanik-iem np ale szukam też innych opcji.
Chciałbym kupić kolejną grę do kolekcji dl Żony,
Szukam czegoś najchętniej związanego z przyrodą i koniecznie bardzo ładnego wizualnie. Żona uwielbia gry typu Na skrzydłach, Azul (bo o naturze/ ładne) a także łamigłówki: Alchemicy, wszystko co związane z Sherlockiem Holmesem.
Myślałem np nad Botanik-iem np ale szukam też innych opcji.
Miłego dnia! :)
Re: Ładna gra dla Żony
- jak nic Łąka
- Arnak ma przepiękne grafiki jeśli żona lubi przygodę i klimaty Indiany Jonesa czy Tomb Raidera
- Everdell - dużo zwierzątek i cudne grafiki, ale drogo
- Niezłe ziółka lub wersja kościana Herbaceous Sprouts
- Arnak ma przepiękne grafiki jeśli żona lubi przygodę i klimaty Indiany Jonesa czy Tomb Raidera
- Everdell - dużo zwierzątek i cudne grafiki, ale drogo
- Niezłe ziółka lub wersja kościana Herbaceous Sprouts
- arturmarek
- Has thanked: 263 times
- Been thanked: 744 times
Kroniki Zbrodni: kooperacja z ładnymi grafikami, mocno wspierana aplikacją. Co prawda nie sherlock, ale detektywistyczna.
Sagrada: kościany abstrakt, jak podobał się azul to też powinno.
Sagrada: kościany abstrakt, jak podobał się azul to też powinno.
- Grzdyll
- Has thanked: 77 times
- Been thanked: 310 times
- Kontakt:
To ja dorzucę jeszcze do rozważenia śliczną Fotosyntezę oraz z nieco lżejszych urocze Arboretum (które przy okazji jest naprawdę świetną, sprytną grą!).
- karmazynowy
- Has thanked: 197 times
- Been thanked: 470 times
Calico
+1 także na Arnak i Arboretum.
+1 także na Arnak i Arboretum.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
No Everdell jak nic.
Botanik....mozna poglówkować troche, ale gra imo brzydka.Myślałem np nad Botanik-iem np ale szukam też innych opcji.
-
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 144 times
-
- Has thanked: 1305 times
- Been thanked: 1543 times
Odkrycia: Dzienniki Lewisa &Clarka.
Lubię TĘ grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem TĘ grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w TĘ grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem TĘ grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w TĘ grę. (a nie "tą grę")
-
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 41 times
No zupełnie się nie mogę zgodzić. Grafiki są specyficzne, archaiczne i może dlatego dla niektórych nostalgiczne, ale ładnymi bym ich nie nazwał.
Nie wiem, czy już kupione, ale Botanik to dobry wybór. Gra jest bardzo elegancko wykonana, zmusza do myślenia i planowania przestrzennego (w małym stopniu - to mała gra). Jest bardzo dobrze wykonana: kafle, wypraska, plansza, znacznik 1szego gracza - rewelacja. Gram w nią od dwóch tygodni codziennie i zbieram się, żeby napisać parę słów w temacie gry. Jedyny mankament to specyficzne ilustracje postaci na 4 kaflach i niestety - na pudelku. Mnie się nie podobają. Ale zaraz ktoś powie, że to "francuska szkoła komiksu" i będzie, że się nie znam.
A i jeszcze - gra jest gabarytowo mała i porządnie upchana w pudle.
A i jeszcze - gra jest gabarytowo mała i porządnie upchana w pudle.
- roadrunner
- Has thanked: 260 times
- Been thanked: 275 times
poziom trudności łatwy:
Tokaido (obecnie dostępne tylko z drugiej ręki)
Fotosynteza
Kanagawa
Parfum
Valeria: wioski
Cytadela (edycja 2016)
poziom trudności średni:
Ceylon
Ewolucja (wydanie Egmont; niedawno była na przecenach po 50 zł, mechanicznie jest ciekawa, a grafiki robią wrażenie)
Londyn
Calico
W pogoni za szczęściem (wbrew części opinii fajnie chodzi na 2 osoby)
Aura/ Petrichor
poziom trudności ciężki:
Castell
Rokoko
Trickerion
Tokaido (obecnie dostępne tylko z drugiej ręki)
Fotosynteza
Kanagawa
Parfum
Valeria: wioski
Cytadela (edycja 2016)
poziom trudności średni:
Ceylon
Ewolucja (wydanie Egmont; niedawno była na przecenach po 50 zł, mechanicznie jest ciekawa, a grafiki robią wrażenie)
Londyn
Calico
W pogoni za szczęściem (wbrew części opinii fajnie chodzi na 2 osoby)
Aura/ Petrichor
poziom trudności ciężki:
Castell
Rokoko
Trickerion
✓ Mam | ☢ Mogę zagrać | ✌ Udane transakcje: 100+ na forum, 6 na FB
Hejtowałem Kaskadię przed tym, jak się opamiętaliście. ;)
Sprzedam: dobre gry @Dział Handlu | Kupię: Tokaido: Rozdroża i inne @Kupię
100P |> Moje top ☯
Hejtowałem Kaskadię przed tym, jak się opamiętaliście. ;)
Sprzedam: dobre gry @Dział Handlu | Kupię: Tokaido: Rozdroża i inne @Kupię
100P |> Moje top ☯
-
- Has thanked: 1556 times
- Been thanked: 252 times
polemizowałbym. Graliśmy w tym miesiącu i po 23 partiach, w tym 4 solo, moja pani tę grę odłożyła na półkę "nie wiem czy jeszcze do niej wrócę".
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1433 times
- Been thanked: 1645 times
Jeśli wersja angielska wchodzi w grę, to może:
Genotype: A Mendelian Genetics Game?
Genotype: A Mendelian Genetics Game?
- AntBehindLeaf
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 137 times
Chcesz powiedzieć, że graliście 23 razy i nie jesteś przekonany czy gra się spodobała?
Wszystkim można się przejeść, ale jakby nie siadło to gra po pierwszej rozgrywce by trafiła na tą półkę.
-
jako odpowiedź pozwolę sobie zacytować siebie z wpisu w temacie gra miesiąca - sierpień viewtopic.php?f=64&t=72827 :AntBehindLeaf pisze: ↑01 wrz 2021, 10:21Chcesz powiedzieć, że graliście 23 razy i nie jesteś przekonany czy gra się spodobała?
Wszystkim można się przejeść, ale jakby nie siadło to gra po pierwszej rozgrywce by trafiła na tą półkę.
to typ gier mojej dziewczyny. Po otwarciu i pierwszych trzech partiach zachwyt, potem już tylko spadek. Od trybu solo dziewczyna odbiła się z wielkim niesmakiem, więc graliśmy we dwoje, ale i tak jakoś bez emocji, większego zaangażowania. Emocje pojawiły się gdy postanowiliśmy grać do 10 zwycięstw. I tu zaczął się prawdziwy wyścig , zwłaszcza gdy wygrywałem 8:2. Ostatecznie rywalizacja skończyła się wynikiem 10:9 dla mnie. Ta gra nie jest zła, ale dla nas to taki przerywnik, ot coś, co od czasu do czasu wpadnie na stół, byle nie za często, bo wieje wtedy nudą. W każdym razie po tych 23 partiach grę uznajemy za ograną do cna i szybko nie wróci na stół, o ile w ogóle.
pierogi to jedno z ulubionych dań mojej dziewczyny. po pierwszych trzech talerzach był zachwyt ale z każdym kolejnym coraz mniej zaangażowania więc postanowiliśmy jeść na wyścigi, pojawiły się emocje. ogólne wrażenie - pierogi nie są złe ale po tych 23 szybko nie wrócą na stół, o ile wogóle no offence
-
wiesz tu się zgodzę, ta gra, by obronić się przed szybką nudą musi ratować się wyjątkowo rzadkim wykładaniem na stół. Myślę, ze 3-4 razy w roku to maks. Z drugiej strony, gdy z dziewczyną kupujemy jakąś grę chcemy ją ograć, a podobno im więcej partii tym lepiej dla ogrywanego tytułu. Tu to nie zadziałało.Beskid pisze: ↑01 wrz 2021, 13:18 pierogi to jedno z ulubionych dań mojej dziewczyny. po pierwszych trzech talerzach był zachwyt ale z każdym kolejnym coraz mniej zaangażowania więc postanowiliśmy jeść na wyścigi, pojawiły się emocje. ogólne wrażenie - pierogi nie są złe ale po tych 23 szybko nie wrócą na stół, o ile wogóle no offence
rozumiem, nam bardzo przyjemnie gra się w Nova Luna i ląduje na stole częściej niż chwalony Patchwork.
wariant solo też jest interesujący, na bgg szlifowano nawet zasady pod challenge.
tu jest trochę o modyfikacjach https://planszsolo.pl/tryb-solo/nova-luna-solo/
wariant solo też jest interesujący, na bgg szlifowano nawet zasady pod challenge.
tu jest trochę o modyfikacjach https://planszsolo.pl/tryb-solo/nova-luna-solo/