Reklamy gier planszowych

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
janekbossko
Has thanked: 26 times
Been thanked: 27 times

Reklamy gier planszowych

Post autor: janekbossko »

Witam!

jedząc zupę przed telewizorem (zawsze tak robie) wpadła mi w oko reklama dwóch gier - Ryzyko i Ryzyko równowaga.

Powiem jedno po takich efekciarskich reklamach, pelnych facetow w moim wieku przesuwających znaczniki. Cieszacych sie z gry i wygranej (reklama robiona z jajem) sam mam ochote kupic ta te pozycje!
Widac jestem podatny na reklame ale...no wlasnie czy jakiekolwiek gry plansozwe maja jeszcze jakies reklamy w tv?
Widzialem wydawnictwo Granna na tramwajach, sa reklamy na portalach internetowych i w gazetach.
Ciekawi mnie jak to wyglada na zachodzie?

Czy tylko hasbro ma na to pieniadze?

Pozdrawiam

PS
Po przemysleniu rekama jest dziecinna ale widac spelnia swoje przeznaczenie :twisted:
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Reklamy gier planszowych

Post autor: mst »

W Niemczech widziałem telewizyjną reklamę Carcassonne. :)
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 523 times
Been thanked: 1537 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Nie tylko Hasbro reklamuje gry w polskiej telewizji. Na pewno robi to też Ravensburger, Mattel, Epee, Trefl, Interkobo, Alexander. Inna sprawa, że reklamowane są na ogół gry dla małych dzieci, np. Kiki Ricky.
Awatar użytkownika
Pancho
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Pancho »

Na Mini-mini jest dużo reklam gier dla dzieci, najczęściej MB Games, czyli Hasbro :) Ostatnio najwięcej jest o nosorożcu, który przewraca pionki gracza :)

W USA jest dużo reklam TV gier imprezowych typu Trivia, Kalambury itp.
Awatar użytkownika
Van
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Post autor: Van »

MichalStajszczak pisze:Nie tylko Hasbro reklamuje gry w polskiej telewizji. Na pewno robi to też Ravensburger, Mattel, Epee, Trefl, Interkobo, Alexander. Inna sprawa, że reklamowane są na ogół gry dla małych dzieci, np. Kiki Ricky.
Może nie tyle gry dla małych dzieci, co puszczane na kanałach, których targetem są dzieci (te duże też :lol: ) np cartoon network. Widziałem tam reklamy cluedo, scrabbli, jengi, monopoly z tych "poważniejszych" gier.
Van_Hoover
#Lista gier
Awatar użytkownika
janekbossko
Has thanked: 26 times
Been thanked: 27 times

Post autor: janekbossko »

hmmm no ja iwem ze rekamy sa i Jengi i Monopoly...

a co z grami z czolowki bgg?

wniosek gry bronia sie same? :twisted:
Jabol

Post autor: Jabol »

Błedny wniosek. Bardzo błędny. Co ma tu do rzeczy czysto fanowski ranking? Jestem przekonany że gdy byśmy zapytali reprezentatywną grupę młodych konsumentów w wieku 15-40 lat to z 90% wymieniłoby Monopoly a potem kilka innych gier w stylu Ryzyka. Jestem przekonany że na przykład takie Puerto Rico albo Agricolę znałoby mniej niż 5% pytanych osób... Wniosek? Dobre gry sobie same nie radzę i nigdy nie poradzą, nie są obecne w zbiorowej świadomości. Gdyby te tytuły zostały wsparte konsekwentną, dobrze przygotowaną kampanią to jestem przekonany że większośc ludzi że jednak takie Puerto jest "nieco lepsze" i ciekawsze od tego genialnego Monopolu... Wtedy może ludzie zamiast Eurobiznesu, Scrabble i Monopoly, ludzie kupowaliby trochę inne gry, nam bliższe.
Każdy w końcu kiedyś zaczyna...
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 523 times
Been thanked: 1537 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Pancho pisze:najczęściej MB Games, czyli Hasbro Ostatnio najwięcej jest o nosorożcu, który przewraca pionki gracza
Akurat "Uwaga Nosorożec" to gra Mattela a nie Hasbro (po Warsaw Open najlepszym specjalistą od tej gry jest Geko)
janekbossko pisze: co z grami z czolowki bgg
Problem polega na tym, że poważne gry wydaja u nas mało poważne (w sensie pozycji na rynku) firmy
Awatar użytkownika
Geko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Geko »

MichalStajszczak pisze:
Pancho pisze:najczęściej MB Games, czyli Hasbro Ostatnio najwięcej jest o nosorożcu, który przewraca pionki gracza
Akurat "Uwaga Nosorożec" to gra Mattela a nie Hasbro (po Warsaw Open najlepszym specjalistą od tej gry jest Geko)
Zgadza się. Właśnie piszę poradnik strategiczny do tego Chińczyka z przytupem (nosorożca). :wink:
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Awatar użytkownika
wolfe

Post autor: wolfe »

W najnowszej Polityce (nr 48) w dodatku "120 pomysłów na prezenty" obok skutera czy koszuli nocnej z gatkami i czepkiem, autorzy polecają Santy Anno i Formułę 1 Granny. Duży plus za to dla nich, wg mnie.
Imagine there's no Heaven, it's easy if you try. No Hell below us, above us only sky.
Jabol

Post autor: Jabol »

A moim zdaniem duży plus nie dla Polityki a dla Granny że zdecydowała się na taką formę reklamy ;).
Każdy w końcu kiedyś zaczyna...
ODPOWIEDZ