Majestat: Królewska korona (Marc André)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Furan
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 228 times
Majestat: Królewska korona (Marc André)
Bard wydaje najnowszy tytuł od Z-Man Games i autora Splendoru i Baronii - Majestat (Majesty - link BGG)
A tu zapowiedź na stronie Z-Mana.
A tu zapowiedź na stronie Z-Mana.
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
- Rocy7
- Been thanked: 6 times
Re: Majestat (Bard) czyli polskie Majesty (Z-Man)
Szkoda, ze to tylko karcianka, bo serie nawet lubię. Wiadomo coś więcej o mechanice? Opis kart mi niewiele mowi o tym jak ma sie grac.
Gra Majestat: Królewska Korona nie jest powiązana z serią gier komputerowych, to całkowicie samodzielna pozycja.
W kwestii mechaniki to jeszcze w tym tygodniu udostępnimy instrukcję do gry.
W kwestii mechaniki to jeszcze w tym tygodniu udostępnimy instrukcję do gry.
- Furan
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 228 times
No to mamy instrukcję. Poziom złożoności, tak na oko - nieco wyżej niż Splendor, nieco niżej niż Epoka Kamienia.
Kluczowe wydaje się to, że w grze można wykonać taką akcję:
,,Kładziesz Młynarkę i
otrzymujesz 2 monety."
Kluczowe wydaje się to, że w grze można wykonać taką akcję:
,,Kładziesz Młynarkę i
otrzymujesz 2 monety."
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
- Gizmoo
- Has thanked: 2834 times
- Been thanked: 2745 times
Strasznie podoba mi się projekt graficzny i ilustracje. Instrukcję tylko przejrzałem, ale wydaje się to całkiem sprytne mechanicznie i już teraz śmiało mogę powiedzieć, że gra trafia na listę "muszę w TO zagrać!"
- Filippos
- Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))
- Moniczka.s
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 2 times
Graliśmy na Essen - gra jest świetna! Tylko informacje o polskiej wersji powstrzymały nas od zakupu.
Mam rabat 10% w Planszomanii i chętnie pomogę w zakupach.
- Bea
Powiedziałabym, że poziom trudności jest taki sam jak Splendor, a Epoka jest o kilka oczek wyżej.Furan pisze:No to mamy instrukcję. Poziom złożoności, tak na oko - nieco wyżej niż Splendor, nieco niżej niż Epoka Kamienia.
Dodam że podchodziłam do gry sceptycznie, bo to takie weź kartę i połóż kartę... Ale po pierwszej partii musiałam zagrać jeszcze raz, tak cholera wciągnęła. Tak więc w kategorii bardzo lekkich i szybkich gierek -> jest bardzo dobra. Chętnie kupię jeśli nie będzie kosztowała tyle co Tzolkin czy Terra Mystica. A niestety chodzą słuchy że te kilka kart i żetonów ma tyle kosztować .
- Bea
O! To pocieszające trochę, bo na Pionku prezentujący grę mówili o zupełnie innych kwotach, ale to pewnie była cena sugerowana czy jakoś tak.BartP pisze:W 3trollach pojawia mi się 92 zł bez weekendowych zniżek.
Majestat: Królewska korona
Czy ktoś może grał juz w Majestat: Królewska korona i mógłby się podzielić wrazeniami? Czy jest lepszy czy gorszy od splendoru ?
- Ink
- Administrator
- Has thanked: 120 times
- Been thanked: 188 times
- Kontakt:
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
- grasowanie.eu
- Been thanked: 2 times
- Kontakt:
Jeśli nie macie jeszcze dość recenzji "Majestatu", to zapraszam do swojej
- RUNner
- Has thanked: 640 times
- Been thanked: 1106 times
Re: Majestat: Królewska korona
Nabyłem, a co tam. Po obejrzeniu gameplaya i przeczytaniu kilku recenzji, jestem pewien że gra trafi w nasze gusta. A że miałem do wykorzystania kupon zniżkowy -20zł na allegro, to już w ogóle żal było nie skorzystać z zakupu. Planowałem kupić Aeon's End, ale do polskiej premiery jeszcze sporo czasu
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
- RUNner
Wczoraj paczka doszła i od razu pierwsza partia. I cóż? Pełen sukces póki co, bo żonie się podoba, a to niemała sprawa. Nie napiszę po pierwszej partii, że gra jest super, ale na pewno zanotowała u nas świetny start, a to dobrze rokuje.
Plusy po pierwszej partii:
- dynamika rozgrywki, gracze wykonują swoje akcje naprzemiennie, aż zostanie spełniony warunek końca gry,
- niewielka decyzyjność i łatwość ogarnięcia sytuacji na stole,
- krótki czas rozgrywki, około 20-25 minut,
- świetne wykonanie, kapitalne monety i karty lokacji!
- mechanika ataku i obrony
Minusy po pierwszej partii:
- zbyt krótki czas rozgrywki, chciałoby się grać jeszcze trochę (ale w takim razie można zagrać rewanż!)
- niewielka decyzyjność. To w zasadzie nie jest wada, ale jeśli ktoś szuka w Majestacie dużej złożoności rozgrywki, to się przeliczy.
Reasumując, Majestat zanosi się na świetny filler i w tej kategorii nie ma konkurencji w mojej kolekcji.
Plusy po pierwszej partii:
- dynamika rozgrywki, gracze wykonują swoje akcje naprzemiennie, aż zostanie spełniony warunek końca gry,
- niewielka decyzyjność i łatwość ogarnięcia sytuacji na stole,
- krótki czas rozgrywki, około 20-25 minut,
- świetne wykonanie, kapitalne monety i karty lokacji!
- mechanika ataku i obrony
Minusy po pierwszej partii:
- zbyt krótki czas rozgrywki, chciałoby się grać jeszcze trochę (ale w takim razie można zagrać rewanż!)
- niewielka decyzyjność. To w zasadzie nie jest wada, ale jeśli ktoś szuka w Majestacie dużej złożoności rozgrywki, to się przeliczy.
Reasumując, Majestat zanosi się na świetny filler i w tej kategorii nie ma konkurencji w mojej kolekcji.
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
- mat_eyo
- Has thanked: 864 times
- Been thanked: 1359 times
- Kontakt:
To jak to w końcu jest z tym czasem? Mam dla Ciebie złą wiadomość, po ograniu leci się jeszcze szybciej. Dwuosobową partię z żoną robimy w 12-13 minut. Jak na taki czas jest wystarczająco dużo decyzji, choć faktem jest, że kilka początkowych kart ustawia naszą strategię na całą partię, później trzeba ją tylko konsekwentnie realizować.
- RUNner
Bo ten czas rozgrywki to plus i minus jednocześnie!
Witam, szukam karty pomocy do tej gry, instrukcję znalazłem ale karty pomocy niesetny nie Może ktoś skanem poratuje ?
Serio Epoka Kamienia jest bardziej złożona niż Splendor i Majestat?Bea pisze: ↑27 lis 2017, 12:56Powiedziałabym, że poziom trudności jest taki sam jak Splendor, a Epoka jest o kilka oczek wyżej.Furan pisze:No to mamy instrukcję. Poziom złożoności, tak na oko - nieco wyżej niż Splendor, nieco niżej niż Epoka Kamienia.
Dodam że podchodziłam do gry sceptycznie, bo to takie weź kartę i połóż kartę... Ale po pierwszej partii musiałam zagrać jeszcze raz, tak cholera wciągnęła. Tak więc w kategorii bardzo lekkich i szybkich gierek -> jest bardzo dobra. Chętnie kupię jeśli nie będzie kosztowała tyle co Tzolkin czy Terra Mystica. A niestety chodzą słuchy że te kilka kart i żetonów ma tyle kosztować .
Zastanawiałam się nad którąś z tych gier, po rozegraniu x partii Epoki, ale teraz dumam czy to dobry pomysł.
Epoka jest prosta i łatwa, nawet dla mojego prawie 9ciolatka.
Czy Splendor / Majestat nie znudzą go?
Re: Majestat: Królewska korona (Marc André)
Odkopię trochę temat. Czy mógłby ktoś poratować skanem karty pomocy, tej z opisem działania budynków? Niestety nie mam jej w swoim pudle.
- Reku_
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 100 times
Re: Majestat: Królewska korona (Marc André)
Proszę, plik na wetransferze pod linkiem
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, 3Trolle 6%, Portal 4% - chcesz coś zamówić - napisz
Rabaty: Aleplanszówki 3%, 3Trolle 6%, Portal 4% - chcesz coś zamówić - napisz