wyścigi konne wyd. Atlas lata 80-90
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
wyścigi konne wyd. Atlas lata 80-90
Witam,
szukam osoby, która ma kompletną grę wyścigi konne wyd. Atlas (zdj. planszy w zał.)-nawet, jeżeli nie chce jej sprzedać
dzięki, pozdrawiam
szukam osoby, która ma kompletną grę wyścigi konne wyd. Atlas (zdj. planszy w zał.)-nawet, jeżeli nie chce jej sprzedać
dzięki, pozdrawiam
- MichalStajszczak
- Has thanked: 523 times
- Been thanked: 1537 times
- Kontakt:
Re: wyścigi konne wyd. Atlas lata 80-90
Jak widać na załączonym obrazku, chodzi o wydawnictwo Alfa a nie Atlas
cenna uwaga, te edytory tekstu czasami płatają figla a nasza podświadomość i tak widzi to co chce:)
- upadly_bankowiec
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 124 times
Zagrywałem się w to za dzieciaka, grając sam ze sobą. Eh wspomnienia! Chętnie bym sobie wydrukował, bo kupno na pewno graniczy z cudem.
Mój kanał na youtube na którym możesz poznać/przypomnieć sobie zasady gier.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 523 times
- Been thanked: 1537 times
- Kontakt:
Myślę, że tak, bo zapewne znaczna część nakładu poszła na przemiał. Pamiętam, że w roku 1992 lub 1993 jeden z moich ówczesnych kontrahentów miał w magazynie kilkaset (o ile nie więcej) egzemplarzy, które dostał w ramach kompensaty zobowiązań od likwidatora pewnej hurtowni. Robił różne manewry - raz opuszczał cenę, raz podnosił ale żadnych efektów sprzedażowych to nie przynosiło.
"Myślę, że tak, bo zapewne znaczna część nakładu poszła na przemiał. Pamiętam, że w roku 1992 lub 1993 jeden z moich ówczesnych kontrahentów miał w magazynie kilkaset ..."
może masz Kolego jeszcze w "starym" notesie namiar na tego kontrahenta??
może masz Kolego jeszcze w "starym" notesie namiar na tego kontrahenta??
-
- Been thanked: 1 time
Właśnie
Uwielbiałem tę grę, jak konie wychodziły na prostą to pamiętam że z emocji można się było posikać...
Gdzie można znaleźć chociażby instrukcję?? Odtworzyłbym sobie...
Uwielbiałem tę grę, jak konie wychodziły na prostą to pamiętam że z emocji można się było posikać...
Gdzie można znaleźć chociażby instrukcję?? Odtworzyłbym sobie...
Pamiętam że graliśmy nawet w 8 czy 9 osób (a wyścigi są na 6 koni). Nie wszyscy mogli zakupić dobre konie do gonitwy. Ci którzy nie kupili najlepszych koni lub/i nie zakwalifikowali się do wyścigu mieli więcej kasy by obstawiać u bukmachera zwycięzce. Na szczęście w sezonie były gonitwy dla mocnych i dla najwolniejszych koni. Przez ryzyko odniesienia kontuzji i dyskwalifikacji gra była bardzo nieprzewidywalna i emocjonująca. Koszty wystawienia konia do wyścigu, pensja dżokeja, koszt ubezpieczenia od wypadków. Koniec końców tylko 1-2 graczy wychodziło na swoje, reszta nie była w stanie spłacić długów - gracze zaczynali od pożyczki z banku, którą trzeba było spłacić do końca sezonu. Rzekłbym, że to była nawet niezła szkoła ekonomii dla nas, wówczas dzieciaków.
Jednym z minusów jest liche wykonanie kart, które decydują o ruchach koni. Po iluś tam sezonach potrafiły się pozaginać (czyli poniekąd zaznaczyć, można było przez to nieco oszukiwać widząc podgiętą kartę). Dzisiejsze koszulki-protektory też nie za bardzo się rozmiarami dopasują do tych kart.
Jednym z minusów jest liche wykonanie kart, które decydują o ruchach koni. Po iluś tam sezonach potrafiły się pozaginać (czyli poniekąd zaznaczyć, można było przez to nieco oszukiwać widząc podgiętą kartę). Dzisiejsze koszulki-protektory też nie za bardzo się rozmiarami dopasują do tych kart.
-
Grywałem swego czasu w ten tytuł. Jak będę u mamy w święta to spojrzę czy przypadkiem gdzieś jej nie zachowałem, bo wydaje mi się, że kiedyś mi mignęła, obok Wojny o pierścień Encore. Ale pewności nie mam na 100%.
-
Wojna o pierścień! Też było miiodzio...
A Wyścigi gdybys miał - od razu skanuj wszystko
Dzięki za newsa
A Wyścigi gdybys miał - od razu skanuj wszystko
Dzięki za newsa
-
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 128 times
No właśnie... a od 9 września poprzedniego roku autor tego wątku nie zmienił tegoMichalStajszczak pisze: ↑09 wrz 2020, 10:28 Jak widać na załączonym obrazku, chodzi o wydawnictwo Alfa a nie Atlas
Po 6 minutach od utworzenia tego tematu autor wiedział, że powinien to poprawić, a tego nie zrobił... hmm.....
-
Najważniejsze że dało się to miejsce znaleźć
I że na pewno cho tu o najlepszą grę wyścigów konnych jaką znam
Royal Turf (Winners Circle) też Ok, ale ta staropolska miała większe emocje
I że na pewno cho tu o najlepszą grę wyścigów konnych jaką znam
Royal Turf (Winners Circle) też Ok, ale ta staropolska miała większe emocje
Ja grywałem w inne, i jakbym gdzieś dorwał w miarę w rozsądnej cenie to pewnie z sentymentu bym sobie kupił. A chodzi o te wyścigi :
Ostatecznie gra odnalazła się schowana w piwnicy w pudełku z grami z lat 90tych. Co prawda brak w niej figurek koni i pionków (musiałem je do czegoś innego wykorzystać za młodu zapewne), ale jest składana plansza wielkości 4 arkuszy A4, jest instrukcja z programem gonitw, wszystkie karty (ach te wycinanie własnoręczne, dobrze, że teraz karty są wycięte w standardzie) koni, dżokejów, ubezpieczenia i 35 dodatkowych zdarzeń (chyba tak to się nazywa). No i do tego duża ilość papierowych małych banknotów Talarów. Tylko na tych zdjęciach te karty koni i dżokejów jakieś takie białe, moje są z takiego grubego ciemnego papieru jak plansza.
Patrząc ogólnie na to co zostało, to kluczowe elementy do odtworzenia są. Figurki i pionki można dosztukować. Ale faktycznie nadrukowana informacja o nakładzie 50 tys. egzemplarzy robi wrażenie, nawet jeśli potem część poszła na przemiał. Widać wydawca liczył na sukces.
Patrząc ogólnie na to co zostało, to kluczowe elementy do odtworzenia są. Figurki i pionki można dosztukować. Ale faktycznie nadrukowana informacja o nakładzie 50 tys. egzemplarzy robi wrażenie, nawet jeśli potem część poszła na przemiał. Widać wydawca liczył na sukces.
-
W dzisiejszych czasach robi, kiedyś takie nakłady gier planszowych były bardziej oczywiste. Znasz datę tego wydania?
W tamtych czasach świat wyglądał trochę inaczej: komputerów i Internetu nie było, w telewizji były tylko dwa programy. Gry planszowe konkurowały jedynie z książkami i komisami których nakłady też były bardzo duże.
(S)Ghost Stories z dodatkiem Black secret, Pan tu nie stał.
-
Dokładnie tak
Jak już jakaś pierdoła trafiała w gusta to sprzedawała się w ilościach gigantycznych
Titki-tiki, kostka Rubika, Eurobiznes, Mastermind
Jak już jakaś pierdoła trafiała w gusta to sprzedawała się w ilościach gigantycznych
Titki-tiki, kostka Rubika, Eurobiznes, Mastermind
-
Fakt
A sklepów z planszówkami - jak je dzisiaj znamy - nie było. Pamiętam moją wizytę w latach 80tyc w Londynie na Oxford Street w piętrowym sklepie z planszówkami... to były widoki nierealne i niemożliwe, a mieli chyba wszystkie planszówki świata... No ceny też zabijały przybysza ze wschodu.
A sklepów z planszówkami - jak je dzisiaj znamy - nie było. Pamiętam moją wizytę w latach 80tyc w Londynie na Oxford Street w piętrowym sklepie z planszówkami... to były widoki nierealne i niemożliwe, a mieli chyba wszystkie planszówki świata... No ceny też zabijały przybysza ze wschodu.
Jest podany nakład i kto drukował, ale roku nie ma. Patrząc po wykonaniu gry, druku i czcionce w instrukcji to obstawiam 2 połowę lat 80tych, bo jest stempelek, że cena obniżona 80 złotych. A początek lat 90tych to już inflacja i dziesiątki tysięcy i w efekcie denominacja.
Co do gry do odtworzenia dla zainteresowanych, to prośba o kontakt na priv co do skanów, plansza jest tematem na jakiś punkt ksero, co by w odpowiednim formacie zeskanować.
Nie jedynie bo kino było popularne.
Na popularność planszówek wpływał z pewnością również bardziej towarzyski styl życia, również wśród dzieci. Teraz wiele z nich nie ma z kim grać...
Dziś stacjonarnych sklepów z samymi tylko planszówkami jest niewiele, a już dwupiętrowego nie znam ani jednego.
- adam_k27
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 20 times
Miałem ta grę. Świetna była. Dałem ją kuzynowi i przepadła. Fajnie jakby ktoś miął komplet i zrobił skany żeby można było sobie wydrukować i zagrać.
- adam_k27
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 20 times
Gra niby dla 4-9 osób a z tego co pamiętam to zawsze graliśmy w 3 osoby. Przy małej liczbie graczy często może się pojawiać problem z obsadą biegów, bo jak brakuje obsady to powinien się wyścig nie odbyć. My z graliśmy z "home rule", że jak brakowało obsady to do biegu startowały niesprzedane konie wystawione przez bank. Parę rzeczy w instrukcji jest nie do końca wyjaśnionych. Zawsze mieliśmy problem jak interpretować zasady obowiązujące w wielkiej gonitwie aukcyjnej. Bankier ma wystawić po zakończonej gonitwie 3 zwycięskie konie na aukcję, no ale co z właścicielami tych koni? Tracą te konie i musza się zadowolić nagrodą? Czy dostają ich równowartość? A może do nich trafiają wylicytowane kwoty? No i czy mogą brać udział w licytacji? Chyba najlogiczniejsze rozwiązanie jest takie, że gracze dostają równowartość nominalnej wartości tych koni nadrukowanej na kartach, no i jak chcą konie odzyskać to musza się licytować z innymi graczami którzy mają okazję im te konie podkupić.