Śródziemie lub coś dobrego w tym klimacie

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Sandman

Śródziemie lub coś dobrego w tym klimacie

Post autor: Sandman »

Eh i znów po obejrzeniu Hobbita nakręciłem się na świat Tolkiena i mam ochotę na jakąś grę w Śródziemiu, ewentualnie zadowolę się grą w innym świecie, ale z "tolkienowskim" klimatem. Wymagania: gra ma być bardzo dobra i tyle, naprawdę nie potrafię bardziej w tym względzie sprecyzować swoichj wymagań. Dla ułatwienia dodam listę gier, które lubię: Cywilizacja poprzez wieki, Race for the galaxy, Brass, Mr. Jacki, Battlestar galactica, Boże Igrzysko, Szogun, Gra o Tron, Władca pierścieni: konfrontacja, Galaxy Tracker, Sabotażysta i to własciwie tyle. Ktoś pomoże? :)

PS obecnie najbliżej mi do Wojny o pierścień i Descenta. Jakie za i przeciw?
Planszowa przeszłość, teraźniejszość, przyszłość
Uzależniony od TtA :]
Visca el Barca!!!
Awatar użytkownika
mig
Been thanked: 4 times

Re: Śródziemie lub coś dobrego w tym klimacie

Post autor: mig »

Wojna o pierścień - gra bardzo dobra. Fajna mechanika, śliczne wykonanie. Klimatu jest duuużo:)
Ale imho działa sensownie tylko na 2 osoby i po kilkunastu rozgrywkach wkrada się spora powtarzalność ruchów (zwłaszcza na początku). Ale wg mnie i takl warto:)
Planszostrefa - 11%, 3 Trolle - 5%
Mam / Chcę mieć / Sprzedam
Awatar użytkownika
zbajszek
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Post autor: zbajszek »

Co do Wojny to faktycznie chyba najlepiej chodzi na 2 osoby, ale nam się też dobrze grało zarówno w 3 jak i 4. Akurat sam po paru partiach zdecydowałem się na zakup. Gra jest bardzo klimatyczna a i mechanika jest dość ciekawa. Co do innych gier w tym klimacie to się poważnie zastanawiam jeszcze nad Middle-Earth Quest, która ma ciekawie wyglądającą mechanikę i ponoć jeszcze więcej klimatu niż w WoP. W Descenta grałem 2 razy więc się na jego temat nie wypowiem.
--------------------Zbajchu Plays--------------------
---Moja Planszoteczka --- Sprzedam/Wymienię Topic ---
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 138 times
Been thanked: 420 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Wojna o Pierścień ma ten problem, że jedna osoba gra w Ryzyko (czerwonymi), a druga w przygodówkę (drużyna). No i trzeba się orientować w tym świecie, inaczej to jest trochę takie "Aragorn idzie do ludzi z półksiężycem, bo wtedy walczą" - przynajmniej ja miałem odczucie, że z moją nędzną znajomością tego uniwersum gra była praktycznie pozbawiona klimatu.

A jak gra ma być dobra to polecam Władcę Pierścieni: Konfrontację (ale nie deluxe, ewentualnie nie granie innymi postaciami niż podstawowe) - zaprawdę zacna dwuosobówka :)
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
polaquinha

Post autor: polaquinha »

kwiatosz pisze: A jak gra ma być dobra to polecam Władcę Pierścieni: Konfrontację (ale nie deluxe, ewentualnie nie granie innymi postaciami niż podstawowe) - zaprawdę zacna dwuosobówka :)
Ale gdzie ją kupić??
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 138 times
Been thanked: 420 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

polaquinha pisze:
kwiatosz pisze: A jak gra ma być dobra to polecam Władcę Pierścieni: Konfrontację (ale nie deluxe, ewentualnie nie granie innymi postaciami niż podstawowe) - zaprawdę zacna dwuosobówka :)
Ale gdzie ją kupić??
Hmm, jak to pisałem to byłem przekonany, że przynajmniej deluxe jeszcze gdzieś jest... Wersja zwykła jeszcze niedawno była w sklepiku Galakty dostępna, może po nowym roku znowu coś znajdą.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
polaquinha

Post autor: polaquinha »

kwiatosz pisze:
polaquinha pisze:
Ale gdzie ją kupić??
Hmm, jak to pisałem to byłem przekonany, że przynajmniej deluxe jeszcze gdzieś jest... Wersja zwykła jeszcze niedawno była w sklepiku Galakty dostępna, może po nowym roku znowu coś znajdą.
dzięks - poszukam tam :)
Awatar użytkownika
Sandman

Post autor: Sandman »

kwiatosz pisze:Wojna o Pierścień ma ten problem, że jedna osoba gra w Ryzyko (czerwonymi), a druga w przygodówkę (drużyna). No i trzeba się orientować w tym świecie, inaczej to jest trochę takie "Aragorn idzie do ludzi z półksiężycem, bo wtedy walczą" - przynajmniej ja miałem odczucie, że z moją nędzną znajomością tego uniwersum gra była praktycznie pozbawiona klimatu.

A jak gra ma być dobra to polecam Władcę Pierścieni: Konfrontację (ale nie deluxe, ewentualnie nie granie innymi postaciami niż podstawowe) - zaprawdę zacna dwuosobówka :)
Eh, bardzo zniechęcający post. Także chyba mojej obawy się potwierdzają, iż WoP to słaba gra, a ja szukam gry dobrej jako gry. Klimat ma być tą wisienką na torcie.

Konfrontację miałem (patrz: pierwszy post :) ) i żałuję, że sprzedałem, bo to świetna gra (podstawka znakomita, postacie z dodatku niezłe). Po obejrzeniu Hobbita chętnie bym do niej wrócił. :D

Także może zmienię/doprecyzuję swoje pytanie: czy są inne gry osadzone w Śródziemiu (albo "udające" ten świat) równie dobre jak WP: Konfrontacja?
Planszowa przeszłość, teraźniejszość, przyszłość
Uzależniony od TtA :]
Visca el Barca!!!
schizofretka
Been thanked: 7 times

Post autor: schizofretka »

MEQ jest lepsze od WotRa imo. Do gry solo, względnie coop bardzo fajny jest LotR LCG, ale klimat jak to w karciankach, umowny.

Edit: usunięte 'poprawianie' słownika :evil:
Ostatnio zmieniony 01 sty 2013, 23:55 przez schizofretka, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Awatar użytkownika
piechotak
Has thanked: 19 times
Been thanked: 25 times

Post autor: piechotak »

Władca Pierścieni R. Knizii, niedawno wydany po polsku przez Barda - może właśnie tego szukasz :)
schizofretka
Been thanked: 7 times

Post autor: schizofretka »

Tylko tam praktycznie nie czuć klimatu to raz, a gra jest nienajlepsza to dwa.
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
ODPOWIEDZ