Śródziemie lub coś dobrego w tym klimacie
Śródziemie lub coś dobrego w tym klimacie
Eh i znów po obejrzeniu Hobbita nakręciłem się na świat Tolkiena i mam ochotę na jakąś grę w Śródziemiu, ewentualnie zadowolę się grą w innym świecie, ale z "tolkienowskim" klimatem. Wymagania: gra ma być bardzo dobra i tyle, naprawdę nie potrafię bardziej w tym względzie sprecyzować swoichj wymagań. Dla ułatwienia dodam listę gier, które lubię: Cywilizacja poprzez wieki, Race for the galaxy, Brass, Mr. Jacki, Battlestar galactica, Boże Igrzysko, Szogun, Gra o Tron, Władca pierścieni: konfrontacja, Galaxy Tracker, Sabotażysta i to własciwie tyle. Ktoś pomoże?
PS obecnie najbliżej mi do Wojny o pierścień i Descenta. Jakie za i przeciw?
PS obecnie najbliżej mi do Wojny o pierścień i Descenta. Jakie za i przeciw?
Re: Śródziemie lub coś dobrego w tym klimacie
Wojna o pierścień - gra bardzo dobra. Fajna mechanika, śliczne wykonanie. Klimatu jest duuużo:)
Ale imho działa sensownie tylko na 2 osoby i po kilkunastu rozgrywkach wkrada się spora powtarzalność ruchów (zwłaszcza na początku). Ale wg mnie i takl warto:)
Ale imho działa sensownie tylko na 2 osoby i po kilkunastu rozgrywkach wkrada się spora powtarzalność ruchów (zwłaszcza na początku). Ale wg mnie i takl warto:)
- zbajszek
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 17 times
Co do Wojny to faktycznie chyba najlepiej chodzi na 2 osoby, ale nam się też dobrze grało zarówno w 3 jak i 4. Akurat sam po paru partiach zdecydowałem się na zakup. Gra jest bardzo klimatyczna a i mechanika jest dość ciekawa. Co do innych gier w tym klimacie to się poważnie zastanawiam jeszcze nad Middle-Earth Quest, która ma ciekawie wyglądającą mechanikę i ponoć jeszcze więcej klimatu niż w WoP. W Descenta grałem 2 razy więc się na jego temat nie wypowiem.
--------------------Zbajchu Plays--------------------
---Moja Planszoteczka --- Sprzedam/Wymienię Topic ---
---Moja Planszoteczka --- Sprzedam/Wymienię Topic ---
- kwiatosz
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 420 times
- Kontakt:
Wojna o Pierścień ma ten problem, że jedna osoba gra w Ryzyko (czerwonymi), a druga w przygodówkę (drużyna). No i trzeba się orientować w tym świecie, inaczej to jest trochę takie "Aragorn idzie do ludzi z półksiężycem, bo wtedy walczą" - przynajmniej ja miałem odczucie, że z moją nędzną znajomością tego uniwersum gra była praktycznie pozbawiona klimatu.
A jak gra ma być dobra to polecam Władcę Pierścieni: Konfrontację (ale nie deluxe, ewentualnie nie granie innymi postaciami niż podstawowe) - zaprawdę zacna dwuosobówka
A jak gra ma być dobra to polecam Władcę Pierścieni: Konfrontację (ale nie deluxe, ewentualnie nie granie innymi postaciami niż podstawowe) - zaprawdę zacna dwuosobówka
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
- polaquinha
Ale gdzie ją kupić??kwiatosz pisze: A jak gra ma być dobra to polecam Władcę Pierścieni: Konfrontację (ale nie deluxe, ewentualnie nie granie innymi postaciami niż podstawowe) - zaprawdę zacna dwuosobówka
- kwiatosz
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 420 times
- Kontakt:
Hmm, jak to pisałem to byłem przekonany, że przynajmniej deluxe jeszcze gdzieś jest... Wersja zwykła jeszcze niedawno była w sklepiku Galakty dostępna, może po nowym roku znowu coś znajdą.polaquinha pisze:Ale gdzie ją kupić??kwiatosz pisze: A jak gra ma być dobra to polecam Władcę Pierścieni: Konfrontację (ale nie deluxe, ewentualnie nie granie innymi postaciami niż podstawowe) - zaprawdę zacna dwuosobówka
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
- polaquinha
dzięks - poszukam tamkwiatosz pisze:Hmm, jak to pisałem to byłem przekonany, że przynajmniej deluxe jeszcze gdzieś jest... Wersja zwykła jeszcze niedawno była w sklepiku Galakty dostępna, może po nowym roku znowu coś znajdą.polaquinha pisze:Ale gdzie ją kupić??kwiatosz pisze: A jak gra ma być dobra to polecam Władcę Pierścieni: Konfrontację (ale nie deluxe, ewentualnie nie granie innymi postaciami niż podstawowe) - zaprawdę zacna dwuosobówka
Eh, bardzo zniechęcający post. Także chyba mojej obawy się potwierdzają, iż WoP to słaba gra, a ja szukam gry dobrej jako gry. Klimat ma być tą wisienką na torcie.kwiatosz pisze:Wojna o Pierścień ma ten problem, że jedna osoba gra w Ryzyko (czerwonymi), a druga w przygodówkę (drużyna). No i trzeba się orientować w tym świecie, inaczej to jest trochę takie "Aragorn idzie do ludzi z półksiężycem, bo wtedy walczą" - przynajmniej ja miałem odczucie, że z moją nędzną znajomością tego uniwersum gra była praktycznie pozbawiona klimatu.
Konfrontację miałem (patrz: pierwszy post ) i żałuję, że sprzedałem, bo to świetna gra (podstawka znakomita, postacie z dodatku niezłe). Po obejrzeniu Hobbita chętnie bym do niej wrócił.
Także może zmienię/doprecyzuję swoje pytanie: czy są inne gry osadzone w Śródziemiu (albo "udające" ten świat) równie dobre jak WP: Konfrontacja?
-
- Been thanked: 7 times
MEQ jest lepsze od WotRa imo. Do gry solo, względnie coop bardzo fajny jest LotR LCG, ale klimat jak to w karciankach, umowny.
Edit: usunięte 'poprawianie' słownika
Edit: usunięte 'poprawianie' słownika
Ostatnio zmieniony 01 sty 2013, 23:55 przez schizofretka, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Mogę przynieść
-
- Been thanked: 7 times
Tylko tam praktycznie nie czuć klimatu to raz, a gra jest nienajlepsza to dwa.
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Mogę przynieść
Mogę przynieść