Innovation / Innowacje (Carl Chudyk)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Re: Innovation / Innowacje
Mam takie pytanko, udaje Wam się dominować dziedziny? Rozsunięte stosy, 3 każdego, 12 zegarków czy wszystko 8+ się zdarzało, ale ukryć/dodać do wpływu 6 kart w jednej rundzie wydaje mi się nieosiągalne...
- tomuch
- Has thanked: 162 times
- Been thanked: 184 times
Wcale nie jest tak trudno to zrobić. Wystarczy, że dwa razy przeprowadzi się akcję, którą ukrywa się 3 karty. W sumie 6. U nas się zdarza.Perpetka pisze:ukryć/dodać do wpływu 6 kart w jednej rundzie wydaje mi się nieosiągalne...
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
- Rafal_Kruczek
- Has thanked: 89 times
- Been thanked: 38 times
Bardzo czesto ta dominacja jest zdobywana poprzez zagranie 4 kart z zamkami z dogmy Kamieniarstwa.Perpetka pisze:Mam takie pytanko, udaje Wam się dominować dziedziny? Rozsunięte stosy, 3 każdego, 12 zegarków czy wszystko 8+ się zdarzało, ale ukryć/dodać do wpływu 6 kart w jednej rundzie wydaje mi się nieosiągalne...
Przypominam ze to jest 6 na turę, nie na akcję. Wiec czasami trezba zagrac 2 akcje pod rzad.
Pewniaki to:
Reformacja na 6 liściach 2 razy.
Industarializacja na 6 fabrykach 2 razy
Perspektywa - 12 zarówek i 7 kart , lub 6 zarowek i osiem kart w 2 akcjach.
Oswietlenie - za 2 akcje i 6 kart z reki.
Przedmiescia -akcja za 6 kart
Sytuacyjnie też można zdobyć za pomocą:
Metalworking/metalurgia? - przy odrobinie szcześćia LUB jesli ustawisz sobie talie zwracajac karty w poprzedniej akcji
Puszki tez mogą zgarnąć 3 lub 4 karty w jednej akcji. Tutaj nie jest losowa ale bardzo sytuacyjnie - ale strarta 6 kart to jest dewastacja dla stołu.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2014, 08:52 przez Rafal_Kruczek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_Kruczek
Bardzo ciekawy wykład Richarda Garfielda o losowosci w grze. Polecam całośc filmiku (poza pytaniami publiczności na końcu)macike pisze:Genialne! Najlepszy argument przeciw "narzekaczom" na losowość w Innowacjach. Toż ta gra z definicji nie ma wielkiej losowości.Fuser pisze:polecam słownik
Spoiler:
Dzięki.
https://www.youtube.com/watch?v=av5Hf7uOu-o#t=17m30s
Link wycelowany na wzmiankę o Innowacjach.
- Don Simon
- Moderator
- Been thanked: 1 time
Zagralem 1 partie 3-osobowa.
Wielkie rozczarowanie. Klimatu zero, chaos (wiadomo, ze na poczatku bez znajomosci kart jest gorzej), przy bardziej ambitnej grze koniecznosc ogarniania sytuacji u przeciwnikow zwalnia tempo...
Nie podobalo mi sie...
Wielkie rozczarowanie. Klimatu zero, chaos (wiadomo, ze na poczatku bez znajomosci kart jest gorzej), przy bardziej ambitnej grze koniecznosc ogarniania sytuacji u przeciwnikow zwalnia tempo...
Nie podobalo mi sie...
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
- adikom5777
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 12 times
Skończył się nakład polskiej edycji, w tej chwili dostępna jest tylko wersja angielska.
- romeck
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 5 times
http://bractwo-kupieckie.pl/produkty/innowacje.htmlkamilpr pisze:Gdzie mozna kupic ta gre? Nie moge znalesc w internecie
http://www.hobbity.pl/innowacje.html
http://mgla.pl/index.php?p=14&id_p=8366
Właśnie czytasz kompletnie bezużyteczne zdanie.
1.
2. Co do tego chaosu to zaopatrzcie się w jakieś tory do liczenia wpływów. Naprawdę pomaga jak widać kto ile tego ma.
3. Jeżeli ktoś chce spróbować polecam
http://www.polpoul.com/innovation/en_US
Właśnie na stronie Lacerty napisali że sierpień/wrzesieńRaltay pisze:Wie ktoś co z polską wersją pierwszego dodatku? Lacerta ma zamiar w ogóle go wydać?
2. Co do tego chaosu to zaopatrzcie się w jakieś tory do liczenia wpływów. Naprawdę pomaga jak widać kto ile tego ma.
3. Jeżeli ktoś chce spróbować polecam
http://www.polpoul.com/innovation/en_US
- GrzeL
- Administrator
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 58 times
W polskiej instrukcji (do dodatku Echa przeszłości) za europejską (a właściwie poza północnoamerykańską) jest błąd w zasadach.
Nie musimy, lecz możemy aktywować dogmaty z zagranej karty projektu.
O... o... o... też się nad tym zastanawiałemGrzeL pisze:W polskiej instrukcji (do dodatku Echa przeszłości) za europejską (a właściwie poza północnoamerykańską) jest błąd w zasadach.
- Rafal_Kruczek
Na kartach też jest dużo niedociagnięć...tassman pisze:O... o... o... też się nad tym zastanawiałemGrzeL pisze:W polskiej instrukcji (do dodatku Echa przeszłości) za europejską (a właściwie poza północnoamerykańską) jest błąd w zasadach.
- Rafal_Kruczek
Przejrzałem karty - (nie sprawdzałem ich wszsystkich dokładnie) ale z rzeczy którze rzuciły się w oczy Parasolka , Szczoteczka do zebów i Serwer Społecznościowy - różnią sie od wersji Asmadi. Jak znajde czas to przejrze je wszystkie.mulek18 pisze:możesz podać jakieś przykłady?
- GrzeL
- Administrator
Jakie błędy są na kartach Szczoteczki do zębów (2) i Parasolki (1), bo nie znalazłem?Rafal_Kruczek pisze:Przejrzałem karty - (nie sprawdzałem ich wszsystkich dokładnie) ale z rzeczy którze rzuciły się w oczy Parasolka , Szczoteczka do zebów i Serwer Społecznościowy - różnią sie od wersji Asmadi. Jak znajde czas to przejrze je wszystkie.mulek18 pisze:możesz podać jakieś przykłady?
Swoja drogą to na Szczoteczce do zębów w wersji Asmadi jest błąd, który został poprawiony w erracie.
Znalazłem następujące błędy (różnice z oryginalnym wydaniem Asmadi):
Tradycja (karta dziedziny):
oświeceniu (5) > oświeceniu (6)
Morfina (6)
którą zwróciłeś > spośród zwróconych
o ile jakąś zwróciłeś > o ile jakaś została zwrócona
Szrapnel (6) i Sztuczna szczęka (6)
Jest zapis o dwóch aktywnych kartach, a zgodnie z instrukcją (s. 2) tylko jedna wierzchnia karta jest karą aktywną, więc powinno być aktywną kartę i leżącą pod nią albo dwie wierzchnie karty.
Karabin maszynowy (7)
Zwróć swoją kartę aktywną, inną niż czerwona. > Zwróć wszystkie karty aktywne poza czerwoną.
Laser (9)
Nie jest to błąd, ale zapis nie jest do końca precyzyjny: Zwróć karty wszystkich epok, które nie zostały jeszcze zdominowane. > Zwróć karty wszystkich epok, czekających na zdominowanie.
Sudoku (10)
Aktywuj dogmat współpracy > Aktywuj każdy dogmat współpracy
Serwis społecznościowy (10)
Jeśli produkujesz łącznie mniej zasobów > Jeśli produkujesz mniej każdego z następujących zasobów
Kamera wideo (10)
Zagraj [9] z ręki. > Zagraj wszystkie [9] z ręki.
- Andy
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 192 times
Zastanawiałem się nad kupnem dodatku, ale skoro tak, to poczekam na wydanie drugie poprawione.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
- Furan
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 228 times
Ale może to nie są błędy, tylko zmiany w edycji Iello?
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
- GrzeL
- Administrator
Dodatek warto kupić, bo ubogaca grę. W podstawce też są błędy, a nawet w wydaniu Asmadi są.Andy pisze:Zastanawiałem się nad kupnem dodatku, ale skoro tak, to poczekam na wydanie drugie poprawione.
Do których nie przyznaje się autor.Furan pisze:Ale może to nie są błędy, tylko zmiany w edycji Iello?
http://www.boardgamegeek.com/thread/143 ... lo-version
- 8janek8
- Blokada konta
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 28 times
Andy, dobrze wiesz że to podejście uniemożliwi dodruk, czy wydanie kolejnego.
A propos: czy Iello wspominało coś o wydaniu drugiego dodatku? Bez tego chyba nie ma cienia szans na polską edycje.
A propos: czy Iello wspominało coś o wydaniu drugiego dodatku? Bez tego chyba nie ma cienia szans na polską edycje.
Collection
Sprzedam
Kupię dodatki do: Runewars (Banners of War), Warhammer: Inwazja (Ukryte Królestwa), Battle Star Galactica (Świt), Revolution! (The Palace), Fresco, Scoville
Sprzedam
Kupię dodatki do: Runewars (Banners of War), Warhammer: Inwazja (Ukryte Królestwa), Battle Star Galactica (Świt), Revolution! (The Palace), Fresco, Scoville
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1311 times
to może jakaś lista błędów ...bo samo stwierdzenie że są, jest mało pomocne ...proszę
- GrzeL
- Administrator
Daleko nie trzeba szukać, bo na 5 stronie tego wątku.rastula pisze:to może jakaś lista błędów ...bo samo stwierdzenie że są, jest mało pomocne ...proszę
Natomiast poprawki do oryginalnej wersji są na BGG do dodatku i podstawki.
- Andy
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 192 times
Warto będzie kupić, gdy nie będzie miał tylu błędów.GrzeL pisze:Dodatek warto kupić, bo ubogaca grę.Andy pisze:Zastanawiałem się nad kupnem dodatku, ale skoro tak, to poczekam na wydanie drugie poprawione.
I błagam: tylko nie "ubogaca"!
Wiem. Cóż zatem proponujesz? Żebym teraz kupił wadliwy produkt, a potem jeszcze raz wydanie poprawione? Nie wątpię, że to bardzo ucieszyłoby wydawcę, ale mnie raczej nie odpowiada.8janek8 pisze:Andy, dobrze wiesz że to podejście uniemożliwi dodruk, czy wydanie kolejnego.
Zapewniam, że wyobrażam sobie życie bez dodatku do Innowacji!
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
- 8janek8
- Blokada konta
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 28 times
Poczekajmy na jakieś sprostowanie od Lacerty - to również leży w ich interesie.
EDIT: Otrzymałem informację, że w trakcie polskiego tłumaczenia, treść niektórych kart była konstultowana z autorem gry. Mają sprawdzić uwagi, które pojawiły się tutaj. Jak się czegoś dowiem, dam znać. Chyba że Lacerta zrobi to sama.
EDIT: Otrzymałem informację, że w trakcie polskiego tłumaczenia, treść niektórych kart była konstultowana z autorem gry. Mają sprawdzić uwagi, które pojawiły się tutaj. Jak się czegoś dowiem, dam znać. Chyba że Lacerta zrobi to sama.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2015, 16:10 przez 8janek8, łącznie zmieniany 1 raz.
Collection
Sprzedam
Sprzedam
- Rafal_Kruczek
Jak już pisałem na BGG ten błąd z tłumaczeniem Social Networking nie wpłynie na rozgrywkę zbytnio. Karty z talii 10 z dodatków wychodzą BARDZO rzadko do gry. A błąd w tłumaczeniu trochę polepsza efekt, który jest bardzo trudny do uzyskania w oryginale - prawie niemożliwy przy grze na więcej niż na 2 osoby.Andy pisze:Zastanawiałem się nad kupnem dodatku, ale skoro tak, to poczekam na wydanie drugie poprawione.
Poczekaj na recenzję, żeby poznać moje uzasadnienie. (Ale biorąc po uwagę moją aktywność w temacie nie będzie dużym spoilerem moja opinia
Spoiler:
Jeżeli chcesz mieć najbardziej oryginalne i aktualne wydanie poczekaj chwilkę - za kilka(naście) miesięcy będzie edycja Innovation Deluxe - trzecia edycja Amerykańska z Asmadi z zupełnie zmieniona grafiką i czterema dodatkami naraz.
Ale polska edycja jest już teraz - dostępna i przystępna.
Jest dostepna lista kart wersji online (http://innovation.isotropic.org/cardz) która jest dość poprawna (tylko Rommel jest zmianiony w tej implementacji i Puzzle Cube ma bład.).rastula pisze:to może jakaś lista błędów ...bo samo stwierdzenie że są, jest mało pomocne ...proszę
I można porównać karty w razie wystąpienia wątpliwości. Co do listy to:
1. Jest kilka dużych błędów i innych odstępstw od wersji Asmadi. I nie chce mi się dochodzić, z czyjej winy, doszło do tego.
Z drugiej strony wiadomo że przy okazji Innovation Deluxe klika kart ma czekać rebalans - wiec idealnej zgodności miedzy wersjami nie było i nie będzie. Ale nie wiem czy jest potrzebne komukolwiek , poza osobami które graja w różne wersję.
2. Jest klika sytuacji gdzie sformułowanie polskiego tłumaczenia otwiera pole do dyskusji.
3. I jest klika momentów gdzie sformułowanie polskiej wersji jest bardzo niezręczne lub/i niepotrzebnie skomplikowane. Albo po prostu ja czepiam się, bo mi się nie podoba
4. I jest jedna karta, którą sam nie wiem czy dało się dobrze sformułować w którejkolwiek wersji.
Tak więc jaki cel miała by mieć taka lista?
a.d. 1. Czy naprawdę kogoś obchodzi że Feudalizm z podstawki , zabraną kartę transferuje do wpływu zamiast na rękę? Ręką o góry ile osób to zauważyło? Ja dopiero gdy podczas gry z kolegą w polską wersję zwróciłem mu uwagę że powinien wziąć kartę na rękę. Ale pokazał mi kartę i rzeczywiście jak byk było napisane "do wpływu". I dopiero wtedy zrobiłem pełną konfrontację pomiędzy podstawkami.
Jeśli naprawdę to robi taką różnice....
KARTA JEST => powinno być ( ja sprawdzałem z wersja Ech z Asmadi)
Spoiler:
Spoiler:
a.d. 3
Na ponad połowie kart - "pole premii wpływu" =>"premia" lub "bonus". Może przesada ale moim zdaniem zasada KISS (https://pl.wikipedia.org/wiki/KISS_(reguła)) w Innowacjach sie sprawdza, Jest ponad 200 różnych kart do przeczytania i przesadna rozwlekłość zabija tempo gry.
Spoiler:
Karta Telewizja i zrozumienie jej zasługuje na oddzielny wpis - muszę sprawdzić czy juz o tym było pisane na forum.
Podsumowując żaden z tych błędów nie psuje kompletnie dodatku. A największy błąd da naprawić się w sposób bardzo prosty. Grac, że aktywacja zagranego projektu jest opcjonalna.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2015, 16:38 przez Rafal_Kruczek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Rafal_Kruczek
Ja też sobie wyobrażam i byłoby to życie trochę smutniejszeAndy pisze: Wiem. Cóż zatem proponujesz? Żebym teraz kupił wadliwy produkt, a potem jeszcze raz wydanie poprawione? Nie wątpię, że to bardzo ucieszyłoby wydawcę, ale mnie raczej nie odpowiada.
Zapewniam, że wyobrażam sobie życie bez dodatku do Innowacji!
Ja tam kupiłem, już Innovation od Asmadi , Echoes od Asmadi, Figures od Asmadi, Innovation od IELLO( wymieniłem po zakupie polskiej wersji), Innowacje od Lacerty. I Echa pewnie też bym natychmiast kupił, ale dostałem. I mam też zapasowe talie od Asmadi do podstawki i Ech.
I zasadniczo takiej wady jak błąd drukarski w podstawce Innowacji, gdzie połowa kart miała źle wydrukowane ikonki zamków, Echa nie mają. A wszelkie niedoróbki w podstawce poprawiłem z swoim egzemplarzu na kartach i pewnei tak samo zrobie z Echami.