Pozostaje aktywny do momentu przejścia przez niebieski próg zasilania. Wówczas zmienia się na nieaktywny - strona 23 instrukcji.
Nemesis Lockdown - pytania i wątpliwości
Re: Nemesis Lockdown - pytania i wątpliwości
Mam pytanie odnośnie jednego z celów osobistych, kura znosząca złote jajka. Zakończ grę w kapsule SWC, posiadając żeton jaja. Jeśli zrealizuje ten cel, a w aktywnym planie awaryjnym jest, Zabij wszystkie postacie w kapsułach SWC. To wygrałem czy nie?
Nie wygrałeś. Żeby wygrać, trzeba przede wszystkim przeżyć. W innym wypadku zawsze wybierałbym cel "postać x nie może przeżyć", gdzie x byłby moim numerem
Str. 10: "Aby uznać gracza za zwycięzcę, muszą zostać spełnione 3 warunki:
1] Postać gracza przeżyła..."
Str. 10: "Aby uznać gracza za zwycięzcę, muszą zostać spełnione 3 warunki:
1] Postać gracza przeżyła..."
Van_Hoover
#Lista gier
#Lista gier
Witam. Po ostatniej rozgrywce mam dwa pytania.
Czy znacznik awarii kładzie się w ciągu ewakuacyjnym? Wydarzenie każe położyć awarię w każdym pomieszczeniu w którym znajduje się postać. Żołnierz znajduje się w ciągu ewakuacyjnym. Czy w tym wypadku ignoruję wydarzenie dla tego gracza czy nie?
Atak nocnych łowców Czyhanie w ciemności to "Jeśli masz 3 głębokie rany, umierasz." Czy wyleczone głębokie rany też są brane pod uwagę? Czy w przypadku kiedy mam 2 niewyleczone głębokie rany i 1 wyleczoną głęboką ranę to umieram czy nie?
Czy znacznik awarii kładzie się w ciągu ewakuacyjnym? Wydarzenie każe położyć awarię w każdym pomieszczeniu w którym znajduje się postać. Żołnierz znajduje się w ciągu ewakuacyjnym. Czy w tym wypadku ignoruję wydarzenie dla tego gracza czy nie?
Atak nocnych łowców Czyhanie w ciemności to "Jeśli masz 3 głębokie rany, umierasz." Czy wyleczone głębokie rany też są brane pod uwagę? Czy w przypadku kiedy mam 2 niewyleczone głębokie rany i 1 wyleczoną głęboką ranę to umieram czy nie?
Opatrzone są brane pod uwagę. Wyleczone nie są brane pod uwagę, bo się je odrzuca zaraz po wyleczeniu.
Van_Hoover
#Lista gier
#Lista gier
Ja bym ignorował z tego względu, że i tak nie możesz zrobić akcji w tym pomieszczeniu, więc jaki byłby sens umieszczania tam znacznika awarii? To samo dotyczy gniazda i pomieszczenia pokrytego śluzem.Svensky95 pisze: ↑01 lip 2023, 20:12 Witam. Po ostatniej rozgrywce mam dwa pytania.
Czy znacznik awarii kładzie się w ciągu ewakuacyjnym? Wydarzenie każe położyć awarię w każdym pomieszczeniu w którym znajduje się postać. Żołnierz znajduje się w ciągu ewakuacyjnym. Czy w tym wypadku ignoruję wydarzenie dla tego gracza czy nie
Za to na pewno kładziemy tam znacznik pożaru.
All Rooms between Sections are Emergency Staircases. They are always considered to be in Darkness and should be treated as black Rooms with no Action. Moving between Sections without any source of light (like a Glowstick or a Flashlight) is a dangerous endeavor. More on Darkness – see Power, page 24 More on Glow Stick and Flashlight – see Item cards. They can contain a Malfunction marker, which has no other Effect than lowering the number of Malfunction markers in the pool.
Van_Hoover
#Lista gier
#Lista gier
Fabularnie przede wszystkim nie ma sensu, że pracownicy bazy nie pamiętają gdzie znajdują się konkretne pomieszczenia
Van_Hoover
#Lista gier
#Lista gier
To też prawda.
A co do tych schodów i umieszczania w nich znaczników awarii to jest to dodatkowa trudność i tak trudnej już gry. Podobnie jest ze znacznikami pożaru, które trzeba dokładać nawet na nieodkryte pomieszczenia.
A co do tych schodów i umieszczania w nich znaczników awarii to jest to dodatkowa trudność i tak trudnej już gry. Podobnie jest ze znacznikami pożaru, które trzeba dokładać nawet na nieodkryte pomieszczenia.
-
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 1 time
Prośba o pomoc co do zasad.
Mam 1 głęboką ranę. Atakuje królowa. Sektor nieoświetlony. Wyciągam kartę Cios Królowej:
„Otrzymujesz 1 głęboką ranę i 1 kartę skażenia.” W sektorze nieoświetlonym - „Jeżeli masz co najmniej 2 głębokie rany, umierasz”
Żyję czy umieram? M.zd. żyję bo przed spotkaniem z królową miałem tylko 1 ranę a wszystkie efekty na karcie powinnismy rozpatrzeć jednocześnie (a nie sekwencyjnie: najpierw efekt sektora ośw a potem sektora nieośw).
Jak sądzicie bo mamy mały spór przy stole?
Mam 1 głęboką ranę. Atakuje królowa. Sektor nieoświetlony. Wyciągam kartę Cios Królowej:
„Otrzymujesz 1 głęboką ranę i 1 kartę skażenia.” W sektorze nieoświetlonym - „Jeżeli masz co najmniej 2 głębokie rany, umierasz”
Żyję czy umieram? M.zd. żyję bo przed spotkaniem z królową miałem tylko 1 ranę a wszystkie efekty na karcie powinnismy rozpatrzeć jednocześnie (a nie sekwencyjnie: najpierw efekt sektora ośw a potem sektora nieośw).
Jak sądzicie bo mamy mały spór przy stole?
Witam. W zasadach napisane jest że w rozgrywce kooperacyjnej należy zrobić wszystkie cele każdego gracza. Jeśli mam na karcie celu opcje ALBO to wybieram jedno z nich i tylko to jedno gracze muszą wykonać z tej karty, czy w takim przypadku trzeba wykonać obydwa cele?
Jeden wybrany cel z karty. Nie musisz wykonać dwóch celów z jednej karty wystarczy tylko jeden z nich.Svensky95 pisze: ↑29 sie 2023, 23:31 Witam. W zasadach napisane jest że w rozgrywce kooperacyjnej należy zrobić wszystkie cele każdego gracza. Jeśli mam na karcie celu opcje ALBO to wybieram jedno z nich i tylko to jedno gracze muszą wykonać z tej karty, czy w takim przypadku trzeba wykonać obydwa cele?
Uff... to bardzo ułatwia rozgrywkę Dzięki za odpowiedźJeden wybrany cel z karty. Nie musisz wykonać dwóch celów z jednej karty wystarczy tylko jeden z nich.
Cześć
Mam pytanko odnośnie żetonów planów awaryjnych.
Czy jeśli gracz posiada kilka żetonów, to czy po podglądnięciu jednego z nich przez innego gracza, może je pomieszać tak, żeby utrudnić odkrycie innych żetonów?
Bez sensu była by akcja podglądania, gdyby żetony mogły być mieszane.
Mam pytanko odnośnie żetonów planów awaryjnych.
Czy jeśli gracz posiada kilka żetonów, to czy po podglądnięciu jednego z nich przez innego gracza, może je pomieszać tak, żeby utrudnić odkrycie innych żetonów?
Bez sensu była by akcja podglądania, gdyby żetony mogły być mieszane.
Pierwszą kością nie zadajesz obrażeń a drugą zadajesz tylko jedno. Najlepiej zostawić sobie karty akcji na te ewentualności żeby jednak zadać dodatkowe obrażenia.
-
- Has thanked: 148 times
- Been thanked: 27 times
Witam. Dwa pytania które trochę mnie zastanowiły.
1. Czy jeśli w strefie bez zasilania jestem w pomieszczeniu z pożarem to traktujemy je jako pomieszczenie jasne a nie ciemne na potrzeby walki I zaskoczenia? W końcu jest tam jasno
2. Jeśli chce załadować broń sprzątacza odrzucając pas na narzędzia to jest to:
A) darmowa akcja podstawowa.
B) akcja podstawowa o koszcie 1.
C) można załadować i nie jest to żadna akcja i cały czas mamy dwie akcje w turze.
Z góry Dzięki za wyjaśnienie.
1. Czy jeśli w strefie bez zasilania jestem w pomieszczeniu z pożarem to traktujemy je jako pomieszczenie jasne a nie ciemne na potrzeby walki I zaskoczenia? W końcu jest tam jasno
2. Jeśli chce załadować broń sprzątacza odrzucając pas na narzędzia to jest to:
A) darmowa akcja podstawowa.
B) akcja podstawowa o koszcie 1.
C) można załadować i nie jest to żadna akcja i cały czas mamy dwie akcje w turze.
Z góry Dzięki za wyjaśnienie.
-
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
Witam serdecznie,
Pytanie może nie stricte pod zasady, ale jestem przed pierwszą rozgrywką w Lockdown i chciałbym zapytać o wskazówki co do początku rozgrywki.
Już tłumaczę...
O ile w pierwszej części Nemesis na początku gry część załogi szła do silników weryfikując ich status, a druga część udawała się do kokpitu sprawdzić koordynaty o tyle w Lockdown jakoś nie potrafię przyjąć początkowych założeń tzn rozdzielamy się i każdy gra pod cel ?
Pytanie może nie stricte pod zasady, ale jestem przed pierwszą rozgrywką w Lockdown i chciałbym zapytać o wskazówki co do początku rozgrywki.
Już tłumaczę...
O ile w pierwszej części Nemesis na początku gry część załogi szła do silników weryfikując ich status, a druga część udawała się do kokpitu sprawdzić koordynaty o tyle w Lockdown jakoś nie potrafię przyjąć początkowych założeń tzn rozdzielamy się i każdy gra pod cel ?
Przeżyć i zrealizować cel. A to czy należy się rozdzielać czy nie zależy od taktyki. Na pewno samemu jest trudniej bo przy odkrywaniu pomieszczeń zawsze rzucasz na szmery. Im więcej szmerów tym większe prawdopodobieństwo spotkania z intruzem.
Szukam tego w instrukcji i nie mogę znaleźć. Jest jedynie wspomniane, że konkretne wydarzenia i karty ("Przepięcie" i "Omijanie zabezpieczeń") mogą spowodować odwrócenie żetonu czasu.