Sword & Sorcery (Simone Romano, Nunzio Surace)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 77 times
- Been thanked: 95 times
Re: Sword & Sorcery (Simone Romano, Nunzio Surace)
Mogę prosić o dyskusję na takie tematy przy używaniu spoilerów? Niektórzy jeszcze nie dotarli w tamte miejsca
Dzięki. O coś takiego mi chodziło. Inni się zgadzają? Chodzi o to, ze w quescie 7 storybook pokazuje
Spoiler:
Gra jest wystarczajaco długa, juz bardziej jej nie chcemy przedluzac. Chcemy wybierać szybsze opcje.
Witam,
Czy ktoś już dostał swój egzemplarz Nadejścia Mroku?
Mam pytanko o ilość małych kart. Na pudełku i w instrukcji jest podane 109. Ja mam 123...
Z innej beczki, wspomniana byla tutaj Middara. Naprawdę taki dobry DC?
Jest teraz kampania i zastanawiam się czy nie wziąć 3 pudeł...
Czy ktoś już dostał swój egzemplarz Nadejścia Mroku?
Mam pytanko o ilość małych kart. Na pudełku i w instrukcji jest podane 109. Ja mam 123...
Z innej beczki, wspomniana byla tutaj Middara. Naprawdę taki dobry DC?
Jest teraz kampania i zastanawiam się czy nie wziąć 3 pudeł...
Ostatnio zmieniony 02 cze 2022, 10:36 przez Grahf, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Has thanked: 123 times
- Been thanked: 208 times
Był już zapowiedziany dodatek ostatni? W końcu bym coś zagrał w sworda bo podstawka nam się bardzo podobała.
Preferuje: średnie/ciężkie euro, rywalizacja. Gram we wszystko :D
Niezwiązany z branżą.
NA SPRZEDAŻ Tidal Blades Wieczna Zima+dodatki Era Innowacji-insert Redrewno Twisted Fables ALL-IN + mata i inne
Niezwiązany z branżą.
NA SPRZEDAŻ Tidal Blades Wieczna Zima+dodatki Era Innowacji-insert Redrewno Twisted Fables ALL-IN + mata i inne
-
Dodatek Leże Vastaryousa jeszcze nie został oficjalnie zapowiedziany - ale w środku hero packa Volkor jest ulotka zapowiadająca polską wersję tego dodatku - razem z grafiką itd.
Oprócz tego dosałem informację z Galakty, że zamierzają wydawać wszystko z serii Sword & Sorcery - i jest spore prawdopodobieństwo, że wydają również całą serię Ancient Chronicles - ale jeszcze nie mogą tego oficjalnie zapowiadać. Więc seria będzie rozwijana i będzie w co grać
A jak już masz skończoną podstawkę, tajemny portal i nadejście mroku, to polecam różne kampanie na oficjalnej stronie Sword & Sorcery - całkiem spoko są Profesjonalnie zrobione. Oprócz tego na bgg jest jeszcze kilka do ściągnięcia (w tym jedna PL o ile dobrze pamiętam) - jest dużo do ogrywania
Oprócz tego dosałem informację z Galakty, że zamierzają wydawać wszystko z serii Sword & Sorcery - i jest spore prawdopodobieństwo, że wydają również całą serię Ancient Chronicles - ale jeszcze nie mogą tego oficjalnie zapowiadać. Więc seria będzie rozwijana i będzie w co grać
A jak już masz skończoną podstawkę, tajemny portal i nadejście mroku, to polecam różne kampanie na oficjalnej stronie Sword & Sorcery - całkiem spoko są Profesjonalnie zrobione. Oprócz tego na bgg jest jeszcze kilka do ściągnięcia (w tym jedna PL o ile dobrze pamiętam) - jest dużo do ogrywania
-
- Has thanked: 123 times
- Been thanked: 208 times
Mam skończoną tylko podstawkę i nie chcę grać więcej na raty, będzie wszystko będę grał od początku kampanie. Nie podoba mi się taki model dystrybucji, ale co poradzić.Nosiadbt1100 pisze: ↑02 cze 2022, 10:29 Dodatek Leże Vastaryousa jeszcze nie został oficjalnie zapowiedziany - ale w środku hero packa Volkor jest ulotka zapowiadająca polską wersję tego dodatku - razem z grafiką itd.
Przeglądałem kiedyś te fanowskie scenariusze, rzuciło mi się w oczy że wykorzystują tylko przeciwników z podstawki, trochę szkoda, ale po przejściu kampanii na pewno ogram. Trochę postaci mi się uzbierało
Preferuje: średnie/ciężkie euro, rywalizacja. Gram we wszystko :D
Niezwiązany z branżą.
Niezwiązany z branżą.
-
Jedna kampania wykorzystuje potwory z crossovera z Galaxy defenders
-
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 66 times
A wiadomo może czy będzie dodruk Tajemnego Portalu?
Które hero packi uważacie za najlepsze?
Które hero packi uważacie za najlepsze?
-
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 38 times
Ciężko przetestować wszystkie... ja rozegrałem podstawkę i teraz dodatek grając nekromantą w grze 4 osobowej i bawię się swietnie.
Kumpel gra bardem i też mu się podoba... reszta gra postaciami z podstawki.
Kumpel gra bardem i też mu się podoba... reszta gra postaciami z podstawki.
Czy ktoś miał problem z Hero Packiem Volkora - mianowicie brak tych 3 kart Emporium opisanych na pudełku (każdy ma jakiś początkowe bronie itp a on nic). Brakuje mi ich czy błąd w opisie?
-
Bład w opisie - potwierdzone z Galakta i w Ares nie przejmuj sie, jest ok.
Witam. Czy może mi ktoś wyjaśnić do czego służą te karty z Nadejścia Mroku? W instrukcji ani słowa o tym
-
Możesz ich używać jako dodatkowa zdolność pasywna danej postaci, nie trzeba tego kupować. Ot właśnie taki atrybut specjalny, dodatkowe zdolności. Trochę na plus, trochę na minus. My używamy i jest ciekawiej.
Dziękuję za odpowiedź. Czyli, mogę sobie taką atrakcję dołożyć, żeby urozmaicić finał 1Aktu
-
Nie rozumiem tej całej krytyki losowości czy poziomu trudności. Chcesz mieć trudniej - zagraj na 2 lub 4 bohaterów, a spróbuj na 5, to dopiero się dzieje. Problem chyba polega na tym, że na BGG pokutuje opinia iż ta gra jest najlepsza na 3 osoby - najłatwiejsza na pewno - tyle wiem. Jeżeli komuś przeszkadza losowość w grze przygodowej to niech faktycznie gra w GH, gdzie sobie wszystko policzy, tyle że to już nie jest przygoda gdy los nie może Cię zaskoczyć. Jestem dopiero w połowie 1 aktu, fabularnie nie ma szału, ale zauważyłem już, że księga sekretów tajemnego portalu jest tak gruba jak podstawki mimo mniejszej ilości misji, a nadejście mroku ma znacznie grubszą księgę sekretów. Ponadto w Ancient Chronicles księgi sekretów są już naprawdę grube, więc im dalej w las tym ciekawiej i więcej niespodzianek. Mi się gra bardzo podoba. Nieco mniej model dystrybucji, w tym skok na kasę jeśli chodzi o dodatkowych bohaterów.
-
Pytałem Galaktę, napisali, że trzeba jeszcze poczekać. Obstawiam, że dodruk będzie wraz z ostatnim dodatkiem w przyszłym roku, pewnie też dodrukują hero packi, bo części już nie ma albo są słabo dostępne.
-
Pytanie do osób, które grały w tajemny portal. Jestem w 8 misji (czyli piewszej z tajemnego portalu), gram na dwóch bohaterów - w zasadzie to przeszedłem dziś po 3 próbie ale odniosłem wrażenie, że jest to cholernie trudna misja na tak małą ilość bohaterów. Mapa jest duża, czasu na ratunek mało a jeszcze trzeba zabijać wrogów w tzw. międzyczasie. Ostatecznie skończyłem z niczym. Jakie są wasze doświadczenia?
- Fyei
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 172 times
W przyszłym tygodniu zaczynam nową kamapnię z ekipą, która jeszcze w S&S nie grała i chciałabym aby chociaż pobieżnie zapoznali się z zasadami (nad szczegółami ja będę trzymała pieczę). I teraz pytanie czy znacie jakiś dobry materiał na yt opisujący rozgrywkę i zasady?
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
- Rigidigi
- Has thanked: 100 times
- Been thanked: 99 times
Geek factor tv ma dobrą wideo instrukcje, ale nie jest pozbawiona błędów. Ale żeby zapoznać się z zasadami jest w sam raz. Prawie godzina materiału..Fyei pisze: ↑03 sty 2023, 13:55 W przyszłym tygodniu zaczynam nową kamapnię z ekipą, która jeszcze w S&S nie grała i chciałabym aby chociaż pobieżnie zapoznali się z zasadami (nad szczegółami ja będę trzymała pieczę). I teraz pytanie czy znacie jakiś dobry materiał na yt opisujący rozgrywkę i zasady?
- garg
- Has thanked: 1583 times
- Been thanked: 1151 times
I pewnie po tej godzinie docierają do jednej trzeciej instrukcji...Rigidigi pisze: ↑03 sty 2023, 20:21Geek factor tv ma dobrą wideo instrukcje, ale nie jest pozbawiona błędów. Ale żeby zapoznać się z zasadami jest w sam raz. Prawie godzina materiału..Fyei pisze: ↑03 sty 2023, 13:55 W przyszłym tygodniu zaczynam nową kamapnię z ekipą, która jeszcze w S&S nie grała i chciałabym aby chociaż pobieżnie zapoznali się z zasadami (nad szczegółami ja będę trzymała pieczę). I teraz pytanie czy znacie jakiś dobry materiał na yt opisujący rozgrywkę i zasady?
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
- Fyei
Sprawdzę sobie, dzięki . Chociaż nie jestem pewna czy podsyłanie ekipie materiału z błędami jest dobrym pomysłem. Orientujesz się może czego te błędy dotyczą?Rigidigi pisze: ↑03 sty 2023, 20:21Geek factor tv ma dobrą wideo instrukcje, ale nie jest pozbawiona błędów. Ale żeby zapoznać się z zasadami jest w sam raz. Prawie godzina materiału..Fyei pisze: ↑03 sty 2023, 13:55 W przyszłym tygodniu zaczynam nową kamapnię z ekipą, która jeszcze w S&S nie grała i chciałabym aby chociaż pobieżnie zapoznali się z zasadami (nad szczegółami ja będę trzymała pieczę). I teraz pytanie czy znacie jakiś dobry materiał na yt opisujący rozgrywkę i zasady?
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"
Mojej ekipie w ogóle nie tłumaczyłem zasad. Usiedliśmy, wybraliśmy bohaterów i praktycznie zaczęliśmy grać i tłumaczyć pierwszą misję na bieżąco. Gra ma bardzo przejrzyste zasady i wystarczy jedna osoba, która to wszystko ogarnia, a cała reszta może się bez problemu bawić.
Chcesz podziękować za wykonaną pracę? Postaw kawkę :) https://buycoffee.to/13thson
-
Też uważam, że zasady nie są skomplikowane. To dla mnie kwestia bardziej rozbudowanej instrukcji, która wszystko opisuje w specyficzny sposób - włoski sposób:) Podobne odczucie z instrukcji mam z Wojny o Pierścień, Bitwy Pięciu Armii i Poszukiwań Pierścienia - jak już się zagra pierwszą rundę, to nagle się wszystko okazuje jasne. W S&S to wszystko fajnie działa - u nas ja przeczytałem instrukcję dokładnie, reszcie troszkę potłumaczyłem i jazda.
- Fyei
Ależ ja nie twierdzę, że instrukcja jest trudna, ba, nawet jestem w obozie "zasady są przejrzyście opisane" . Z pierwszą ekipą ja ogrniałam zasady podczas grania, wytłumaczyłam tylko podstawy, ale teraz to druga ekipa sama wyszła z inicjatywą, że chcą poznać zasady "bardziej", czego z reguły nie wszyscy tam robią, więc chciałam pomóc podsyłając jakieś dobre streszczenie z yt .